Sayısal Takograf Sistemi (STS)
Takograf cihazı, karayolu araçlarının hareketinin ve sürücülerinin belli çalışma sürelerinin detaylarını otomatik veya yarı otomatik olarak göstermek ve kaydetmek için karayoluyla taşımacılık yapan araçlara monte edilmesi tasarlanan kayıt cihazıdır.
Takograf cihazı;
Araç kullanım sürelerini denetler.
Araç hızını denetler.
Kanunun belirttiği sınırlar içinde aracın kullanımını denetler.
Denetlediği kayıtları hafızasında tutar.
Hafızasındaki kayıtları grafik veya yazılı rapor olarak verir.
Mekanik ve elektromekanik takograf cihazları yerine, 1 Mayıs 2006 tarihinden itibaren AB’ye üye ülkelerde Avrupa Birliği’nin ilgili mevzuatı uyarınca karayolu taşımacılığında kullanılan yeni araçlarda sayısal takograf kullanılması zorunlu hale gelmiştir.
Sayısal takograf uygulaması ile, profesyonel sürücülerin davranışlarına/faaliyetlerine ilişkin daha fazla ve güvenilir veri toplayarak, karayolu güvenliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
Sayısal takograf cihazı ile aşağıdaki bilgiler kaydedilmektedir.
Aracın kat ettiği mesafe
Aracın hızı
Sürüş zamanı
Diğer çalışma veya hazır bulunma süreleri
Çalışma aralarını ve günlük dinlenme süreleri
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM-AEK) “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araç Mürettebatının Çalışmasıyla ilgili Avrupa Anlaşması (AETR)” nın 13. maddesi uyarınca, Avrupa Birliği’ne üye olmayan fakat AETR’ye taraf olan, içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere uluslararası karayolu taşımacılığında, sayısal takograf uygulamasına geçilmesi konusunda bir geçiş süreci tanınmıştır.
Sayısal Takograf KARTI Başvuruları Nasıl Yapılır?
T.C. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, Ulusal Otoritenin yetkisi altına giren bazı teknik iş ve işlemleri yerine getirmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) “Türkiye Kart Verme Otoritesi (TR-CIA)”, “Türkiye Sertifika Üretim Otoritesi (TR-CA)” ve “Türkiye Kart Kişiselleştirme Organizasyonu (TR-CP)” olarak yetkilendirmiştir. Bu yetki çerçevesinde, takograf kartlarına ilişkin başvuruların alınması, değerlendirilmesi, kartların sertifikalandırılması, kartların kişiselleştirilmesi ve sahiplerine dağıtılması süreçlerindeki iş ve işlemleri Bakanlığın denetimi altında TOBB gerçekleştirmektedir.
Sayısal takograf sistemi kapsamındaki sürücü kartı, servis kartı ve şirket kartını almak isteyen kişi veya kuruluşlar, TOBB’un yetkilendirdiği ve aralarında Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu il merkezlerindeki TOBB’a bağlı Ticaret ve/veya Sanayi Odalarına doğrudan başvuru yaparak kartlarını temin edebilirler.
Kart Tipleri:
Sürücü Kartı: Yük ve yolcu taşımacılığı yapan SRC belgesine sahip her sürücü sayısal takograf kartına başvuru yapabilecektir.
Şirket Kartı: Şirketin yerleşik olduğu ülkedeki yetkili otorite tarafından, takograf hafızasında saklanan bilgiyi indirmek ve yetkisiz ulaşımı engellemek için şirkete ait bilgileri kilitlemek amacıyla, taşımacılık şirketine verilen karttır. Bir şirket birden fazla şirket kartı alabilir.
Servis Kartı : Temel olarak sayısal takografların takılması, açılması, kalibre edilmesi,kontrolü ve bilgi yüklenmesi için, onay almış servislere ve/veya servislerin montajcılarına verilen akıllı kartlardır. Sadece sayısal takograf için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan onay almış yetkili servisler servis kartı alabilir.
Sürücü ve şirket kartları 5 yıl, servis kartları ise 1 yıl geçerlidir.
Sayısal Takograf Kartı Başvuruları:
Mükellefler Nüfus Müdürlükleri tarafından kendilerine verilen sürücü belgesi ile odamıza başvuru yapabilirler. Sürücü belgesi eski tip olan mükellefler için bir adet biometrik fotoğraf istenmektedir. Başvuru sahipleri Kartların teslimatlarını başvurunun yapıldığı Odadan veya yetkili farklı odalardan gerçekleştirilecektir.
Diğer bir başvuru yöntemi olarak STAUM – Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin webdeki https://staum.tobb.org.tr/ sayfasına tıklayarak başvurunun yapılması mümkündür.
Servis Kartı Başvurusu İçin;
Takograf servis yetkisi tarafından STAUM web sayfası servis kartı bölümünden veya odamızdan başvuru yapılabilir.
Şirket Kartı Başvurusu İçin;
Şirket yetkilisi tarafından STAUM web sayfası servis kartı bölümünden veya odamızdan başvuru yapılabilir.
Koray YALÇIN
Kalite ve Akreditasyon Memuru
0 248 234 62 05 (127)