Türkiye ve Kanada’da Kadın Olmak!..
Burdur Kadın Girişimciler Kurulu, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Meclis Salonu’nda, Kanadalı hemcinsleriyle, “Kanada’da kadın olmak” konulu toplantı düzenledi.
Burdur Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Suat Acun yönetiminde düzenlenen toplantıda, Kanada Brock University St. Caterines’tan, Prof. Dr. Susan Drake ve Porf. Dr. Mary Louse Vanderlee yer aldı. Tercümanlığı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)’nden, Yrd. Doç. Dr. Behsat Savaş ve Doç.Dr. Fatma Çelik Kayapınar yaptı.
Burdurlu iş kadınlarının yönelttiği sorulara verilen cevaplar şöyle oldu: “Onların üniversitesinde, sorumluluklarının ne olduğunu bilerek imza atıyorlarmış. Danimarka’da, kadının çalışma koşulları, bizdeki gibi değilmiş. Onlarda, çalışan bayan çalışma koşullarına göre imza atıyormuş… Sorumluluklar, herkes tarafından biliniyor. Patronun her söylediği ve verdiği direktif, benim imza attığım işim olması gerekiyor; katiyen ekstra bir şey isteyemez. Bazı olumsuz insanlar ve davranışlar olsa da büyük çoğunluk sorumluluklarını bilerek hareket ediyor. Kanada’da kadın ve tüm çalışanlar, patronun çocuğunu eğlendirme durumunda kalmaz…”
Türkiye gündeminde yer alan, “Türkiye’deki gibi, Kanada’da kadına şiddet söz konusu mu ve kamuoyu tepki ne oluyor?” sorusuna verilen cevap ise şöyle oldu: “En hafif bir şiddet veya baskı hareketi, günlerce gündemde yer alır ve bu çok büyük bir olay olur. Dolayısıyla, böyle bir olumsuzluk zemin bulamaz.” Kanada’da kadının her sektörde, örneğin tır şoförlüğü veya otopark görevlisi olarak da rahat çalışabildiğini söyleyen Mary Louse Vanderlee; “En iyisi, kadınların birbirine destek olmasıdır” şeklinde görüşünü ifade etti.
Soru cevaplı sürdürülen toplantının ardından, Kanadalı misafirlere Başkan Suat Acun tarafından hediyeler verildi.
İlgili Fotoğraflar: