TOBB Başkanı Hısarcıklıoğlu'nun Katılımı İle Burdurlu İşadamları Törenle Ödüllendirildi
TOBB Başkanı M. Rifat Hısarcıklıoğlu'nun katılımı ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'nda, 2011 Vergilendirme Dönemine ilişkin Vergi Ödül Töreni düzenlendi. BUTSO, Bucak TSO ve Burdur TB olarak, TOBB'a bağlı üç kuruluşun birlikte düzenlediği törende, 5 dalda 74 işadamı plaketle ödüllendirildi.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nın, son yıllarda 'Burdur ve Bölgesel Platform' niteliği de kazandırdığı ve çevre illerin Oda ve Borsaların yönetimlerinden 52 iş adamının katıldığı 2011 Dönemi Vergi Ödül Töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da iştirakiyle, yüksek katılımla gerçekleştirildi. TOBB'a bağlı BUTSO, Bucak TSO ve Burdur TB'den oluşan üç kuruluşun, BUTSO Konferans Salonu'nda birlikte düzenledikleri törene, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ve Burdur bürokrasisi yanında, ilimiz ve bölgemiz işadamları katıldı. Gelir vergisi ve Kurumlar vergisinden 10'ar, İhracattan 3'er, İstihdamdan 4'er, şahıs ve işlem hacminden ve Kooperatiflerde işlem hacminden 10'ar olmak üzere Burdurlu 74 işadamı, ödüllerini TOBB Başkanı ve Burdur Valisi'nin elinden aldı.
RİFAT HİSARCIKLIOĞLU'NUN KONUŞMASI
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, BUTSO Başkan ve Yönetimine, makamda yaptığı ziyaret ve akşam yemeğinin ardından başlayan törende konuşan Hisarcıklıolu; "Türkiye ekonomisi gibi, Burdur ekonomisinin geleceği girişimciliktedir. Özellikle de kadın girişimciye önem vermeliyiz" dedi. Türkiye'nin ekonomi, sosyal ve siyasal gündemlerine değinen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
BİRLİK-BERABERLİK
"Öncelikle, burdu bir sevincimi belirtmek istiyorum. Biraz önceki gördüğüm tabloyu, aslında tüm Türkiye'de de görmek istiyorum. Buradaki ödül töreni Burdur Ticaret ve Sanayi Odası, Burdur Ticaret Borsası ve Bucak Ticaret ve Sanayi Odası birlikte yapıyorlar. Bu anlayış, müthiş bir anlayıştır!.. Bu anlayışı, memleketin her tarafına yayabilirsek, işte o zaman, problemlerimizin otomatikman kalkmasına sebep olacak. Bu birlik beraberlik, aslında Rahmeti de beraberinde getirmektedir. Rahmet ve bereket görmek istiyorsak, birlikte hareket edebilme kültürünü de geliştiriyor olmamız lazım. Ben ilk günden beri Burdur'da Burdur Ticaret ve Sanayi Odam, Borsam ve Bucak'ta hep birlik-beraberlik var. Ne zaman bir yerde toplantı olsa, Baki Başkan, Yusuf Başkan ve Meçikoğlu Başkanlar beraberler. Doğru olan da budur. Dolayısıyla markalaşma da buradan geliyor. Bugün Türkiye'de markalaşmış olan şehirlere baktığımızda; Gaziantep gibi, Kayseri gibi, Konya gibi, Denizli gibi şehirlere baktığımız zaman, hep bu anlayışı görürüz. Bu açıdan, aslında Burdur'umuz çok şanslı. Bakın Sayın Valimi ben Bitlis'ten tanıyorum. Aynı anlayışı burada sürdürüyor, kendisine teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız, siyasetçi milletvekillerimiz, Oda ve Borsa Başkanlarımız bir ve beraberler.
BURDUR VE MEHMET AKİF
Bu birliktelikle insan her şeyi yapar. İşte sizin istediğiniz okul işi de tamam. Burdurlunun ne kadar akıllı olduğu; üniversite, lise imtihanlarında alınan sonuçlardan belli. Ya Türkiye birincisi, ya da ikincisisiniz; bu müthiş bir şey! Okulu hak ettiğinizin göstergelerinden biri bu; bir diğeri de Burdur'umuzun en önemli gurur kaynağı Mehmet Akif'tir. Milli Mücüdele'nin en büyük kahramanlarından. Tüm Anadolu'yu dolaşıp, milli duyguları ateşlemiş. Aynı zamanda; Allah bir daha yazdırmasın dediği İstiklal Marşımızın şairi, aynı zamanda, Burdur'un da Mebusu. Biz bu kapsamda Mehmet Akif'e, yaptıklarının karşılığını ödememiz mümkün değil ama; Mehmet Akif'in yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm eserlerini bir araya toplayıp, Mehmet Akif külliyatı yaptık ve tüm üniversitelerimize gönderdik. Bir de prestij baskısı yaptık. Daha önce hiç yayınlanmamış olan şiirleri ve Mehmet Akif'in hissiyatını etkileyen o devrin sosyolojik, politik gelişmelerinin ne olduğunu araştırdık ve bu prestij yayını oluşturduk. Bunu Rektörümüze takdim etmek istiyorum.
2023 VİZYONU VE GİRİŞİMCİLİK
Gördüm ki Burdur, toplantılar düzenleyerek, 2023 Vizyonu ve hedefini konuşuyor. Burdurluları kutluyorum. 2023 hedefimizde, Dünyanın en zengin ilk 10 ülkesi arasına girmek istiyoruz. Ama bu kapsamda iki şeyi unutmamamız lazım. Özellikle altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum. Kadın ve genç girişimciliğini unutmamalıyız. Zenginliğe giden yol, girişimcilikten geçer. Ne kadar çok girişimcin varsa o kadar zenginsin. Bu kapsamda bütün Türkiye'de kadınlarımızı ve gençlerimizin girişimci olması için destekliyoruz. Bu kapsamda, 81 ilde kadın ve genç girişimciler kurullarını kurduk. Özellikle sizden bir ricam var. Bakın koca salonda 7 kadın var. Niye kadın girişimciler önemli? Nüfusumuzun yarısı kadın; ama toplam girişimciler içindeki kadın girişimci oranı sadece yüzde 6. Biz kızlarımızı iyi bir eğitim alsınlar, iyi bir koca bulsunlar ve evinde otursun diyoruz. İsraf haram diyoruz, ama 74 milyonun kaynaklarıyla bu kızlarımızı okutuyoruz, sonra da evde otur diyoruz. Bizler Peygamber Efendimizi örnek aldığımıza göre, babalar olarak düşünelim; Peygamber Efendimizin eşi Hazreti Hatice Validemiz ne iş yapardı? Tüccardı değil mi? Aynı zamanda en büyük lojistikçi idi. Örnek alıyorsanız, niye O'nun yolundan gitmiyorsunuz arkadaş!.. Ey babalar, oğullarınızı ve kızlarınızı girişimci olarak yetiştirin ve çocuklarınız arasında bir ayrımcılık da yapmayın. Her gün 750 bin kişi istihdam istiyor. Bu en önemli sorun, 10 yıl sonra bu rakam bir milyon... Bu sorunun çözümü, ancak girişimci sayasının artırılması ile sağlanır. Bizim inancımız, "İnsanların en hayırlısı, insana faydalı olandır" diyor. Şimdi en faydalı insan kim? Bir kişiye iş ve aş veren kişidir. Bugün Türkiye'de bir buçuk milyon girişimci var ve 15 milyon kayıtlı istihdam var. Yani bir işletme demek 10 kişiye iş demek ve ailesiyle beraber ise; 40 kişiye ekmek demek.
ODALAR NE İŞ YAPAR?
Biliyorsunuz 365 Oda ve Borsa'da Mayıs-Haziran aylarında seçimlerimiz var. Birçok kişinin kafasında 'Bu Odalar ne iş yapar?' sorusu vardır. Eğer Odalarımız müdahil olmasaydı, 1 Temmuz 2012 Türk Ticaret Kanunu devreye giriyordu. Bu kanun devreye girdiğinde, küçük ve orta boy bir işletmeye gelecek yük, tam 6 milyar TL idi. İşte bu Odalar, Borsalar çalıştılar, gerekli çalışmaları yapıp getirdiler. Ben de derledim, toparladım ve Hükümete götürdüm. Tam 30 saat Bakanlarımızla toplantı yaptık. Sonuçta TBMM'de tüm grupların desteği ile bu 6 milyarlık yük kalktı. Şimdi siz bunu hissetmediniz, çünkü cebinizden para çıkmadı. Bu para cebinizden çıksaydı, başkanlarınız 'Yandık, bittik!' diyeceklerdi. Ama sadece para yükü de kalkmadı; 18 tane de hapis cezası kalktı. Üniversite hocalarının hazırladığı tasarıda, öyle cezalar vardı ki; bir tüccar ticaret hayatını, hapishaneye girmeden sürdüremeyecekti. Bir levha düşmesi ile 730 gün hapis cezası çekilecekti. Bu sıkıntı kalktı. Bu da Oda ve Borsa başkanlarımız sayesinde oldu. İşte Oda ve Borsalarımızın yaptıkları iş bu. Bunun gibi çek kanununda, borçlar kanununda, bankalar kanununda vb. düzeltmeler üzerinde çalıştık, çalışmaktayız. Ancak bir eksiğimizi de söylemeliyiz; "Perakende Yasası". Bunu gerçekleştiremedik. Kuralları olmadan yürüyen perakende sektörü olan tek ülke biziz. Diğer bir konu istihdam üzerindeki vergi yükünde dünya şampiyonuyuz; bunun da düzeltilmesi lazım.
BUTSO VE AKREDİTASYON
Burdur Ticaret ve Sanayi Odamız, 5 yıldızlı bir Oda'dır. Otellerdeki 5 yıldız gibi, Oda ve Borsalarımızda da 5 yıldız kavramı var. Bu şu demektir; Paris Ticaret ve Sanayi Odası, Londra Ticaret Odası üyesine hangi standartta hizmet veriyorsa, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası da aynı standartta hizmet veriyor. Bundan dolayı Odamız Yönetimini, Meclisini ve çalışanlarını kutluyorum. Bu bir vizyon işi... Helal olsun onlara.
SÜT SANAYİ
Burdurlunun ürettiği süt Burdur'da işlenmeli. Çünkü sizde akıl var, para da var. Göç ancak böyle önlenir. Bakın Hollanda, Konya kadar. Tarım hayvancılık ihracatı ise; tam 55 milyar Dolar. Biz ekilebilir arazi büyüklüğü açısından, bütün dünyada 6'tıncıyız. Ama tarım ve hayvancılık ihracatımız 12 milyar Dolar... Allah bizden hesap sorar! Onun için, tarım ve hayvancılıkta yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Türkiye'nin mermer ihracatının yüzde 6'sı Burdur'dan. Burdur Beji dünya markası oldu. Teşvikte en avantajlı illerden bir tanesisiniz. Sanayi için en önemli konulardan birisi de yollardır. Bütün yollar, Burdur'un yanıbaşında.
Enerji çok önemli bir sorun. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz. İşte bir örnek; Afyon Antalya ücreti 100 lira, Antalya Çin arası 70 lira.
Turizmin 4. sektör olabileceğini söyledi Yusuf Başkan. Aslında müthiş bir potansiyeli var Burdur'un; Sagalassos, Kybira ikinci birer Efes durumunda. İnsuyu ve Burdur Gölü de sizin zenginliklerinizden; bunların kıymetini bilin. Rahmetli Özal, 30 sene önce; Türkiye'ye 10 milyon Turist gelecek demişti; oysa 300 bin turist geliyordu. Herkes de gülmüştü. Rahmetli bize dedi ki, gidin dünyaya mal satın. Biz de dedik ki; neyi satacağız? Nerden nereye... 30 yıl önce ihracat 3 milyon Dolardı ve tarım ürünleriydi. Bugün 152 milyar Dolar ihracatımız var. Bu ihracatın yüzde 92'si ise, sanayi malı. Bunu sizler yapıyorsunuz. Avrupa'daki satılan her üç televizyondan birisini siz yapıyorsunuz.
ANAYASA YAPILMALI
Yusuf Başkan söyledi; sistem tıkandı. Eğer Milletin Anayasasını yapar ve sistemi yeniden yapılandırırsak; 10 yıl sonra dünyanın ilk 10 ülkesinden biriyiz. Dört siyasi parti de seçim döneminde söz verdi. Vakit geçiyor. Çabuk olmalıyız ki; sitemin bütün kurguları yeniden yapılabilsin. O zaman 2023'te, 16'dan 10'uncu sıraya taşınabiliriz. Ben inanıyorum ki, bize birincilik yakışır. Zira, biz 16 tane imparatorluk kurmuşuz."
52 ÖDÜL
Konuşmaların ardından, Odalarımız ve Borsamızın belirlediği 52 iş adamı ve firmamıza, yüksek vergi verdikleri, yüksek istihdam ve işlem hacmi sağladıkları ve yüksek ihracat yaptıkları için ödüller verildi.
BAŞKAN KEYİK'TEN UYARILAR, MESAJLAR!
Vergi Ödül Töreni'nin açış konuşmasını yapan BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Ülke ve Burdur gündemlerine ilişkin önemli mesajlar verdi, uyarılarda bulundu. Burdur'un lider firmalarını, şirketlerini ve vergi rekortmenlerini kutlayarak başladığı konuşmasında, Keyik şunları söyledi:
"Bir yandan Dünyada yaşanmakta olan ve Ülkemize de bir ölçüde yansımaları olan
ekonomik krizlerden, diğer yandan coğrafyamızda cereyan eden olaylardan kaynaklanan sıkıntılara ve sarsıntılara rağmen, büyük özveriler göstererek ödediğiniz vergilerle, ekonomimize sağladığınız katkıların, gerçekten her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirterek, sözlerime başlarken; başta, işsizlik olmak üzere, ekonomideki sorunların çözümünde lokomotif güç olan, özel sektörümüzü en samimi duygularla alkışlıyorum!
Sevgili Konuklar!
Bu vesile ile üye durumumuza ilişkin bilgi verirken, gündemde yer alan, Oda ve Borsaların seçimlerine ilişkin erteleme ve Meslek Gruplarının oluşturulması konularına da açıklık getirmek istiyorum. Burdur Ticaret ve Sanayi Odamıza, 2012 yılında 195 yeni üye kayıt yaptırmıştır. Odamıza, kurulduğu 1923'ten bu yana, 9 bin 35 üye kaydolmuş ve halen, 1 727 faal üye bulunmaktadır. Bu üyelerimiz ise, 13 ayrı meslek grubunda yer almıştır.
Bu grupların belirlenmesi, NACA sistemi ile yapılmıştır. Kanunla belirlenen bu sisteme göre; her faaliyet alanına bir NACA kod numarası verilmiş ve aynı numaradaki mesleklerin bir araya getirilmesi ile de meslek grupları oluşturulmuştur. Avrupa Birliğine uyum sağlama amaçlı bu sistem; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB), Gelir İdaresi Genel Müdürlüğü ve TÜİK gibi kuruluşlar tarafından yürütülmektedir.
İkinci defa yapılan erteleme ile Oda ve Borsalarımızın seçimleri, Mayıs-Haziran aylarında gerçekleştirilecektir. İnşallah Haziran sonuna kadar, Odamız ve Burdur'umuz için hayırlı bir seçim sürecini sonuçlandıracağız.
Sayın Valim, Sevgili Misafirler;
Odamız adına çıkardığımız Dergimizin kapağında bir ifade kullanmıştık; "İlk adım, Öngörebilmek; Çözüm ise; sürdürebilmektir!" Dolayısıyla geleceğimizi doğru öngörülerle planlayabileceğimiz unutulmamalıdır. Böylece sıkıntıların büyümesini beklemeden, sorunların altında ezilmeden, çözümleri önceden gerçekleştirmek ve sorunların önünden gitmek mümkündür.
İNSAN FAKTÖRÜ
Her türlü problem ve engellerin sebebi de çözüm kaynağı da "İnsan" faktöründe düğümlenmektedir. Dolayısıyla bu bağlamda; Millet sevgimiz, vatan sevgimiz, ben duygularının üstüne çıkmalıdır. Kimliksizlikten kaynaklanan kişiliksizliğin yaygınlaşması, bireysel, sosyal ve sosyoekonomik başarıların önünde, belki de en büyük engeldir. İnşa edilmek istenen bir Medeniyet; köksüz, dünsüz, geleneksiz bir bugünle olmayacağı gibi, yerli değerler sisteminin dışında bir inşa ile de yeniden var edemez ve geleceğe taşıyamayız.
Güçlü ekonomi ve parlak bir Medeniyet tesisini istiyorsanız, bunun; bireyleri, toplumları, manevi-moral dinamiklerle terbiye edilen, birlikte yaşama ve 'Ötekinin hakkının ihlalini' kendi hak ihlali olarak bilen, 'Komşusu açken, tok yatmayan', 'Kendisine yapılmasını istemediğini kimseye reva görmeyen' insanla olabileceği unutulmamalıdır.
Ancak şunu da vurgulamalıyız ki; Özellikle tarihimizin ve Millet menfaatlerimizin bize yüklediği, 'En büyük ekonomi, en büyük güç' olma hedefi için, hamasi duygularımızı bir ölçüde bastırabilmeliyiz. Bilindiği gibi sadece hamaset, karın doyurmadığı gibi; körüklenen ateş, 40 yıldır hepimizi yüreklerimizden dağlamaktadır.
Bunun için ise; ufuk gelişimi süreçleri içerisinde ve sadece 'yeme-içme'den ibaret olmayan, gerçekten sıcak ve birlikte etkilenmeyi sağlayacak planlı programlar gerçekleştirmeliyiz. İlimizdeki yeterli gelişemeyişin sebebi olarak, ifade ettiğimiz insan faktörünün yanında şunları da belirtmeliyiz:
BURDUR EKONOMİ SORUNLARI
Değişik vesilelerle ifade ettiğimiz gibi; Burdur ekonomisinin sıkıntısı, 'Yatırımsızlık'.
Yatırımın sıkıntısı, 'Arsa ve OSB üretimindeki yetersizlik'. İstihdamın sıkıntısı, 'Mesleksizlik' ve tüm bunların çözümündeki sıkıntı ise, 'Ufuksuzluk'tur.
Sayın Misafirler;
Burdur, ekonomi sorunlarını geniş bir çerçevede ele alabilmelidir. Bir yandan, il içindeki küçük işletmeler birleştirilerek büyütülmeli. Diğer yandan Isparta, Denizli, Afyon, Antalya'yı kapsayan bölgesel ölçekte; sektörel firma ve kuruluşlar gerçekleştirilmelidir. Tabii ki aynı zamanda, büyük ölçekli yeni yatırımlar gerçekleştirilmeli ve mutlaka, teknoloji yoğun sanayiye yönelmeli ve büyümeyi hedeflemeliyiz.
Bir kısım sanayici ve üreticimizin, devam eden yakınmalarına da kulak vererek; öncelikle, büyük zorluk ve sıkıntılara katlanarak ayakta kalmaya çalışan mevcut yatırımcımıza karşı, resmi ve sivil kuruluşlar olarak, kendimize de çeki-düzen vermeli, bürokratik işleyiş anlayışımızda ise, 'Sahip çıkma bilinci' ve 'Davranışı' geliştirmeliyiz.
ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ DEĞİLİZ
Biz artık, gündemi büyük güçler tarafından belirlenen 'Üçüncü dünya ülkesi' değiliz. Yeni dünyanın parlayan yıldızı, güçlü bir ülke ve büyük bir milletiz. Dünya coğrafyasında ve bölgemiz coğrafyası içinde çok kıymetli bir yerde bulunmaktayız. Tarihin mezarlığı, Anadolu ve Ortadoğu için hayatlarını tüketmiş medeniyet ve milletlerle doludur. Ülkemiz, tarihin her döneminde olduğu gibi, günümüzde de büyük güçlerin ve büyük planların hedefi durumundadır.
Bu çok sinsi planların ve provokasyonların en önemli ayaklarından ve hedeflerinden biri de, ekonomimizi zayıf tutmak ve daima başkalarına muhtaç durumda bırakmaktır. Ve böylece, Milletimizin ferasetinde yer alan düşmanlarımız, geçmişte olduğu gibi günümüzde de zalimin karşısında ve mazlumun yanında yer alan milletimizin; varlıkta veren el, siyasette coğrafyamızın sözünü söyleyen ve dünyaya yön veren akıl olmasına, engel olmak istemektedirler.
Ancak, milletimizin ve devletimizin, istikametini şaşırmadan yürüyebilmesi için; Dış güçlerin Anadolu'ya uzanan planları adına, "Derin dünya"nın başımıza ördüğü terör belasından, mutlaka "Barış tesis ederek" kurtulacağımıza olan inancımı da vurgulamak istiyorum.
STRATEJİK HEDEFLER
Ülkemiz son yıllarda, büyük bir atılım rüzgarları estirmektedir. Bu rüzgara güç veren, yön veren ekonomimizin fedakar kahramanları, özel sektörümüzdür. Bizler Millet-Devlet bütünlüğü içinde, el ele, birlik şuuru içinde olmak ve yüksek hedeflere yönelmek zorundayız. Dolayısıyla, tarihin yüklediği sorumlulukla ortaya konan stratejik hedeflere, yalpalamadan ve kararlılıkla yürümeliyiz. Zira; tarih bu global ve konjonktürel fırsatları, milletlere her zaman sunmaz!
Ayrıca, bu konjonktürel fırsatları değerlendirebilmek için; yatırımların sürmesi, üretimin ve ihracatın artması ve dolayısıyla 'Cari açığın' azaltılması gerekiyor. Bunun için, istikrarın geliştirilerek sürdürülmesi ve istikrar için ise; mutlaka, Anayasa değişikliği çok önemlidir. Türkiye'nin bütün yüksek ve hayati hedefleri adına Millet Meclisimiz, 'Milletin Anayasası'nı süratle yapmak zorundadır. Ve Türkiye kendisini oluşturan tüm unsurları ile kaynaşmalı, farklılıklar içinde bütünleşmelidir.
BURDUR EKONOMİSİ
Burdurlu işadamları olarak, bize düşen görev öncelikle Burdur ekonomisidir. Burdur ekonomisinin durum ve sorunlarını şöyle ifade edebiliriz:
Burdur'da üç ana sektörün birincisi, Burdur tarım ve hayvancılıktır. İkincisi doğaltaş-mermer. Üçüncüsü eğitimdir. Bir dördüncü sektör adayı, büyük potansiyellere sahip olan ve ancak, altyapısı sağlandığında gerçekleşebilecek 'Turizm'i de ifade etmeliyiz. Tabii ki diğer; tarım makineleri, silah sanayisi, toprak-çimento sanayimiz, ağaç sanayimiz, gıda sanayimiz de zaten bu ana sektörlere paralel gelişmektedir. Ama Burdur ekonomisinin lokomotifi halen bu üç sektördür.
Burdur'un hayvancılık, süt inekçiliği ve damızlık sığır yetiştiriciliği de hem ilin, hem ülkenin bu alanda söz sahibi olma hedefleri açısından, ihmal edilecek bir konu değildir. Tüm sektörler ve hayvancılık sektöründe, birleşik veya büyük firmaların ve kümelenmelerin oluşumuna yön verecek çalışmalar planlanmalıdır. Teşviklerle Burdur'da süt sanayisi geliştirilmelidir. Hayvancılığın en önemli problemlerinden olan Hayvan bakıcılığı, kalifiye işçilik olarak ciddi, eğitimli ve cazip meslek dalı haline getirilmeli. Yem kaliteleri, hayvan sağlığı ve kullanılan ilaçlar denetimsizlikten kurtarılmalıdır.
ORTAK HEDEFLER
Önümüzdeki dönemde, 2. OSB, ticari ve yatırım alanları gibi imar sorunlarını da çözdüğünde, eminim ki Burdur; çok daha hızlı şekilde, gelişim hedeflerine yürüyecektir. İnanıyorum ki; sevgi, muhabbet ve dayanışma içinde olduğumuzda, ortak hedeflere kilitlendiğimizde, aşamayacağımız engel yoktur.
Huzurlu, mutlu, Dünyada sözü geçen, kalkınmış bir Türkiye için ve tabii ki kalkınmış bir Burdur için başka yol olmadığı artık bilinmektedir."
VALİ YILMAZ'IN KONUŞMASI
Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasından sonra kürsüye gelen Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da son konuşmacı olarak şunları söyledi:
"Benim kayın birader, mal getirmek için Kore'ye gitmişti. Yabancı dili yok, kendisine yardımcı olacak bir şey yok. Televizyon uydu alıcı parçaları getirdi; onları birleştirip, sattı ve para kazandı. Son bir ay içerisinde hem Amerika'ya, hem Çin'e gittim. Amerika'da yerleşmiş Türk vatandaşlarımızı gördüm. Çin'de yerleşmiş Türk vatandaşlarımızı gördüm. Amerika'daki halıcı, Amerikalıların istediği şekilde halı üretmek için, Antep'te bir fabrika kurmakta. Çin'deki arkadaşımız da orda, tasarruflu ampuller üreten bir fabrika yapmış ve bir numunesini de Türkiye'de yapmış. Bir başka çok mütevazi bir kişi, "Benim hem Kuzey, hem Güney Amerika'da fabrikalarım var" diyor. Çin mermer fuarına gittik. Stantlarımızı iki günde gezemedik. Burdurlu mermerciler, yer bulamamış, dışarıda stant kurmuşlar. Bizim insanımız, hakikaten bu işi başarıyor. Birçok ülke, yerinde saymayı bile kar sayarken, dünyada büyüyen ülke durumundayız. Bunu sağlayan siz işadamlarısınız. Sizlerle iftihar ediyoruz. Hakikaten büyük nimetler içerisindeyiz. Ama un, yağ, şeker var; helva noktasında bazı sıkıntılarımız var. Burdur olarak bunları gidereceğiz.
Of'lu bir arkadaşımızın bir duası vardı; "İşinizi 10'a katlayın, 5'e katlayın, 100'e katlayın, o ayrı bir şey ama, inşallah istihdam ettiğiniz kişi sayasını katlarsınız. Allah hepinizden razı olsun."
BAYRAM ÖZÇELİK'İN KONUŞMASI
Burdur'umuzun üç önemli gücü ve markasını başkanlarımız ifade etti. Burdur aslında Türkiye'de sosyoekonomik katsayısı içinde ekside olan bir vilayet değiliz. Ama, 1950-60'larda komşu vilayetlerle aynı seviyede bulunan ilimizin özellikle sanatkarlıkta ve ticarette, o dönemlerde göç alan ilimizin, son yıllarda göç veriyor olmasından çok üzüntü duyduğumu, özellikle belirtmek istiyorum.
Türkiye'mizin sorunlarını nasıl görmemezlikten gelmiyorsak; Burdur'umuzun da sorunlarını görmemezlikte gelmiyoruz. Bu noktada biz, gördüğümüz sorunları ve sıkıntıları bir an önce aşmak için büyük çaba sarf ediyor ve bu noktada dert ediniyoruz. Bizler bu coğrafyada yaşamanın mutluluğunu da içimizde hissediyoruz. Bu coğrafya, tarihte 'Yöneten bir merkez' olmuş; ya da dünyayı yönetenlerin baktığı bir coğrafya olmuştur. İşte bu bilinçle, tarihimizle, kültürümüzle, medeniyetimizle, biz övünüyoruz. Bu bilincin büyüklüğünü düşünerek, hedeflerimizi de büyük koyuyoruz. Allah'a şükür, daha önceki dönemlerin yağma ekonomik sistemlerinden kurtulduğumuzun farkındayız. Çok daha ileriye gitmek için; herkesin bir çabası olacaktır, olmaktadır ve bizde milletle beraber hareket ediyoruz.
Şimdi gördüğünüz şu Burdur fotoğrafında görülen her yatırımın içerisinde, ödül vereceğimiz sanayicilerimizin alın teri ve emeğini görüyoruz.
Türkiye'nin artık üç K dönemlerinden kurtulmak istiyoruz. Bir takım 'Korku'ları toplumda yayarak, korkutmak; arkasından 'Kaos' ortamı oluşturmak ve arkasından ekonomik ve siyasi 'Kriz'lere ülkeyi götürmek şeklindeki dönemler, bize çok şey kaybettirdi. Ama artık bu üç K'dan 'Korkudan, Kaostan ve Krizden' korkmuyoruz. Dolayısıyla artık kendimize güvenimiz çok daha fazladır.
RAMAZAN TAŞALTIN'IN KONUŞMASI
Hepimiz biliyoruz ki; Devletle bireyin, iletişim araçlarından en önemlisi vergidir. Bu sosyolojik anlamda daha iyi kavranabilir. Hangi açıdan bakarsanız, kalitesi ve ölçüsü ne olursa olsun, mutlaka kaynağında finansman vardır. Dolayısıyla gelir olmadan harcama olmuyor. Emek olmadan da yemek olmuyor. O halde sevsek de sevmesek de hayatımızın her anında olan verginin, bizi uzlaştıran ortak noktalarda buluşturan yönleri de vardır ki; en önemli buluşma noktası, vatandaşlık bilincinin, ülkede yüksek seviyede olması, Ülkemizin bir adım daha ileri gitmesine katsı sağlamaktadır. Vergi bilincine ve vatandaşlık bilincinin gelişmesine destek veren siz değerli işadamlarımız, bizden sonraki nesillere kalacak en iyi esere, en iyi mirasa, yani haysiyetimize, zenginliğimize, demokrasimize, ahlaki değerlerimize yatırım yapmaktasınız. Yarınlarınlar, bugünlerden daha güzel olacak diyorsak, bu yatırımları artırarak sürdürmeliyiz.
Burdur aynı zamanda bir eğitim kentidir. Eğitim seviyesi yüksek olduğundan, gerek vergi yasaları ve gerekse diğer yasaları uygulama açısından sorula karşılanmamaktadır; intibak ve uyum kolaydır. Vergi bilinci yüksek bir ildir. Bu bizim işimizi de kolaylaştırmaktadır. Kaliteli hizmet sunmayı misyon edinen Defterdarlığımız, müşteri odaklı hizmet anlayışı içinde ve Odalarla da işbirliği yaparak, çalışmalarını sürdürmektedir. 2012 yılı sonu itibariyle verilen hedefleri yakalamaya çalışmış ve sadece gelir kurumları olarak; 17 bin mükellefe de aktif hizmet verilmektedir. Vergi ödeyen herkesi kutluyorum.
BAKİ VAROL'UN KONUŞMASI
Her zaman söylediğim gibi, Burdur küçüktür ama, içinde beyinler büyüktür. İşte sizin büyüklüğünüz, bu salonu doldurmuştur. Burdur tabii ki, Antalya, Denizli, Isparta illeri arasına sıkışmış, Batının Doğusu gibi adlandırılan bir il. Ama hiç de öyle değil. Gerçekten bugün Burdur sütüyle, özellikle de mermeriyle, dünya çapında anılan bir il haline geldi. Bugün, Çin'den Amerika'ya kadar, dünyaya taşınmışsa Burdur ismi, sizin yerden çıkardığınız mermer ile olmuştur.
BURDUR'UN İKİ BEYAZI
Yine Burdur'un yüzde 65'inin geçimini sağladığı tarım, hayvancılık ve süt. Bakınız mermer beyaz, süt beyaz, inşallah bu iki beyaz Burdur'u şaha kaldıracaktır. Köylümüz günlük bin ton süt üretmektedir. Nüfus oranına göre Burdur, süt üretiminde Türkiye birincisidir. Burdur süt üretimindeki modern teknikler konusunda da öncü olmuştur. Burdur'un öncülüğü devam edecektir.
HAYVANCILIK ZARARDA
Sayın Valim, Burdur hayvancılığı, son günlerde kötüye gitmektedir. Bin 100 liraya kadar çıkan saman, 50 liraya kadar çıkan yem, hayvancılığı olumsuz etkilemiştir. Hayvancılıkta, bir kilo süte bir buçuk kilo yem almamız lazımken, tam tersine bir buçuk kilo süte, bir kilo yem alınabilmektedir; dolayısıyla hayvancılık yapanlar zarardadır. Bu saman olayını, Tarım Bakanımıza ve Genel Müdürüne de izah ettim. Tarım Kredi aracılığı ile Burdur'a gelen saman 220 ton. Oysa Burdur'un şu an ki ihtiyacı; 4 bin tondur. Burdur hayvancılığı kaba yeme dayanmaktadır. Tarım Kredi'nin acilen bu açığı tedarik etmesi lazım. Üretimde sıkıntılarımız olduğu gibi, süt satımı da zorlaşmıştır.
ANADOLU TURİZM LİSESİ
Buradan, TOBB Başkanımızdan bir ricada bulunmak istiyorum. Bizim TUREM okulumuzdan mezun verdiğimiz öğrenci sayısı 60 iken; bölgemiz olarak ihtiyaç 900 kişidir. Bu nedenle bir Anadolu Turizm Lisesi'ne acilen ihtiyacımız var. Bunu Başkanım Hisarcıklıoğlu'ndan istiyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanımın, az sonra kürsüden bunu ilan edeceğine inanıyorum.
HASAN YALÇIN MEÇİKOĞLU'NUN KONUŞMASI
Burdur'un üç kuruluşu olarak, her yıl geleneksel hale getirdiğimiz bu Vergi Ödül Törenimizde Başkanımızı aramızda görmekten çok büyük mutluluk duyuyorum.
BUCAK ALT YAPI SORUNLARI
Burdur'in en büyük ilçesi ve ekonomide sürekli büyüyen ilçemizde, büyümenin getirdiği bazı ihtiyaçlar ve sorunlar da ortaya çıkmaya çıkmaktadır. Kentlerin planlı gelişmesi ve geleceği, gerek alt yapıda, gerekse çevre problemlerini bugünden planlama zorluğumuz vardır. Çok geniş bir alana yayılan ilçemizin, kentsel alt yapısı ile ilgili, Belediyemize, siyasilerimize ve kamu idarecilerimize, önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Birlik ve beraberliği ile her zaman öğündüğümüz Bucak İlçemizde tüm kesimler, görev alanlarıyla ilgili azami gayret içindedir. Onlara teşekkür ediyorum.
İlçemizde, elini taşın altına koymaktan çekinmeyen ve her şeyi devletten beklemeden katkılarını esirgemeyen iş adamlarımızın çalışmaları, her türlü takdirin üzerindedir. Bu kadar çalışkan insanların yaşadığı bir yerde, Ticaret ve Sanayi Odası'nı iki dönemdir yönetiyor olmanın da gururunu yaşıyoruz; sorumluluğumuzun da bilinci içindeyiz. Bir lira borçlanmadan, sanayimizin ikinci kısmının kamulaştırmasını bitirdik. Birçok yeni fabrikanın inşaatlarının ortaya çıkması, hepimizi gururlandırmaktadır. Kısa sürede, tüm alt yapı ihtiyacı giderilecek ve ilçemize yakışır bir OSB tamamlanmış olacaktır. İşimiz henüz bitmedi. OSB dışındaki tesislerde de altyapı gerekmektedir. Bu ihtiyacı da en kısa sürede gidermek istiyoruz.
TOBB'TAN KATKI İSTEĞİ
Oda hizmetlerimizi geliştirirken, üyelerimizin de dünya ile tanışması ve ticaret yapması için gerekli organizasyonu yapmaya çalışıyoruz. En önemli eksikliklerimizin birisi, İlçemizde ihtiyaç duyulan modern bir Oda ve hizmet binasının tamamlanmasıdır. Gerekli çalışmaları bitirdik ve inşallah bu yıl içinde bitirip, yeni binamıza taşınacağız.
Sayın Valim, Sayın Başkanım, bizim kültürümüzde misafirden bir şey istenmez; sadece izzet ve ikramda bulunulur. Sayın Başkanım! Gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı şükranlarımızı sunuyorum. Büyük ilin, büyük ilçesi olabilmemiz için, affınıza sığınarak, maddi katkılarınızı bekliyoruz. İnanıyoruz ki, biraz sonra bizi sevindirecek müjdeler vereceksiniz...
ÖDÜLLER
Gündeme ve ekonomiye ilişkin yapılan çok önemli konuşmaların ardından, ödül törenine geçildi. İşadamlarının ödülleri verilmeden, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MAKÜ Rektöre Mustafa Saatcı'ya, hazırladıkları Mehmet Akif Ersoy prestij baskısı kitabını verdi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'a da bir plaket verdi. Ardından, aşağıdaki, üç kuruluş şampiyonlarına hediyeleri verildi.
2011 Dönemi Vergi Ödülü alanların listesi şöyle:
1. BUTSO VERGİ ÖDÜL LİSTESİ
GELİR VERGİSİ
1- Lütfü AKÇAY
2- Hüseyin ÖZEREN
3- Cengiz KARATAY
4- Kenan ŞAHAN
5- Süleyman ERKAN
6- Osman ÖZEREN
7- Gülay KORUR
8- Hasan DİLEKÇİ
9- Ramazan ERKAN
10-Ömer ONGUN
KURUMLAR VERGİSİ
1- Aytaş Akın Mermer San. ve Tic.A.Ş.
2- Yıldız Silah Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
3- Kayhan Ertuğrul Makine San. ve Tic.A.Ş.
4- Hastel Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
5- Gürler İnş.Taah.Madencilik Nak.Hazır Beton İth.İhr. Tic. ve San. A.Ş.
6- Burdur Güç Birliği Gıda San. ve Tic.A.Ş.
7- Karmersan Mermer İnş. Malz.Nak.Tic. ve San. A.Ş.
8- Asmer Mermer Reklamsan Dış Tic.Ltd.Şti.
9- Olympos Mermer Paz. Dış Ticaret Ltd.Şti.
10-Kanal Mermer Mad.Nak.İnş.Gıda Tar. Ve Hay. Tic. ve San. Ltd.Şti.
İHRACAT
1- Akın Mermer Tekstil Pazarlama San. İç ve Dış Tic.Ltd.Şti.
2- Yıldız Silah Sanayi ve Tic. Ltd.Şti.
3- Çiçekmersan Mermer San. ve Tic.Ltd.Şti.
İSTİHDAM
1- Hastel Gıda San. ve Tic.Ltd.Şti.
2- Aytaş Akın Mermer San.Tic.A.Ş.
3- Gürler İnş.Nak.San. ve Tic. A.Ş.
4- Yıldız Silah Sanayi ve Tic. Ltd.Şti.
2. BUCAK VERGİ ÖDÜL LİSTESİ
GELİR VERGİSİ
1 - Adem SAK
2 – İbrahim Ethem DEMİR
3 – Mehmet DEMİREZEN
4 - Mustafa Nahit TALAY
5 – Turan MEÇİKOĞLU
6 – Ayhan BÜTÜN
7 – Sabri GÜZEL
8 – Ali ZEREN
9 – Bekir Sanlı AKINCI
10 – Ramazan İZGİ
KURUMLAR VERGİSİ
1 – PORTSAN MERMER SANAYİ PETROL VE TARIM ÜRÜNLERİ NAKLİYAT TİC.A.Ş.
2 – TEKNOMER TURİZM TARIM MADENCİLİK İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
3 – BAŞARIRLAR MERMER SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
4 - TOROS MADENİ YAĞLAR NAKLİYAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
5 - ALİSTONE MERMER MAKİNA İNŞAAT NAKLİYAT SANAYİ VE TİC.LTD.ŞTİ.
6 – VAHDET MERMER MAKİNE MADENCİLİK NAKLİYAT SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
7 – IJAN ENDÜSTRİYEL ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAN.VE TİC.A.Ş.
8 – LİDER SAĞLIK HİZMETLERİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
9 - MERCAN MERMER SANAYİ VE PETROL ÜRÜNLERİ NAKLİYAT TİC.ANONİM ŞİRKETİ
10 – MEÇİKOĞULLARI OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMALAR
1 – ASÇİM ÇİMENTO BETON NAKLİYAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2 - DEMİR MADEN ÇİMENTO HAZIR BETON İNŞAAT NAKLİYAT SAN.VE TİC.A.Ş.
3 – ARTİSTİK MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.
EN FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİ
1 – PORTSAN MERMER SANAYİ PETROL VE TARIM ÜRÜNLERİ NAKL.TİC.A.Ş. 414 Kişi
1 – AS ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 272 Kişi
3 – FONMERSAN ANTİK MERMER SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ. 219 Kişi
4 - TEKNOMER TURİZM TARIM MADENCİLİK İNŞAAT TİC.LİMİTED ŞİRKETİ 160 Kişi
3. BURDUR TİCARET BORSASI VERGİ ÖDÜL LİSTESİ
• ŞAHIS/ŞİRKETLERDE İŞLEM HACMİ
1- Burdur Güçbirliği Gıda San. ve Tic. A.Ş.
2- İbrahim AVCI
3- Yıl-Maz Et Gıda Nakliyat San. ve Tic. Ltd. Şti.
4- Burdur Şeker Fabrikası
5- Kılınçoğlu Tarım Ürünleri Tic. ve Nak. Ltd.Şti.
6- Varollar Süt ve Süt Mam.Gıda San.Tic.A.Ş.
7- Akaylar Hububat San. ve Tic. Ltd.Şti.
8- Özyurtlar Nakliye Tarım Gıda Yem San. Tic. Ltd. Şti
9- Güngör Nak.Tar.Ürün.San.Tic.Ltd.Şti.
10- Burdur ili Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği
• KOOPERATİFLERDE İŞLEM HACMİ
1- S.S.Taşkapı Zirai Ürünler Üretim Pazarlama Kooperatifi
2- S.S.Büğdüz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
3- S.S.Askeriye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
4- S.S.Akdere Mah.6 Nolu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
5- S.S. Kemer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
6- S.S.Gölhisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
7- S.S. Yassıgüme Sulama Kooperatifi
8- S.S.Çamlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
9- S.S.Yazıköy Köyü Sulama Kooperatifi
10- S.S.Yarışlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
20 Mart 2013