Sivil toplum kuruluşları başkanları BUTSO'da biraraya geldi
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) öncülüğünde 28 Eylül 2016 Çarşamba günü sivil toplum kuruluşları başkanları ile bir toplantı gerçekleşti. Ana gündemin; kent’te artan üniversite öğrencileri ve gelecek olan yeni askeri birlik beklentisi olduğu buluşmada; artan öğrenci sayıları ve yeni askeri birlik karşısında nelerin yapılabileceği üç saat boyunca konuşuldu.
Burdur şehir merkezinde üniversite öğrenci sayısının giderek arttığına dikkat çekilerek, gelecek olan yeni askeri birlik’teki rütbeli personel ile birlikte nüfusun artacağı belirtilerek, başta; konut, barınma sorunu olmak üzere sağlıklı bir alt yapı için neler yapılabileceğinin ele alındığı toplantıda, STK temsilcileri görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Bu tür toplantıların devamının gelmesinin gerektiğinde birleşen katılımcılar, Burdur’daki en büyük sorunlardan birinin biraraya gelememek, diyalog iletişim kuramamak olduğu hatırlatılarak, “biraraya gelindiğinde farklı görüşler olsa da, ortak paydanın Burdur olduğu ortaya çıkıyor. Bir de şu konuşulanlar icraata dönüşse, şehir çok daha fazla mesafe alır” değerlendirmesinde bulundular.
BUTSO Başkanı Yusuf Keyik’in açış konuşmasıyla başlayan AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in de katıldığı, notlar alarak katılımcıların görüşlerinden istifade ettiğini söylediği buluşmaya, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Esnaf Odaları Başkanı Recep Kalkan, BUTSO Meclis Başkanı Feyzi Oktay, ilimizdeki sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve basın mensupları katıldı.
BUTSO Başkanı Keyik; “Bugün bu toplantıyı yapmış olmamızın amacı bedelli askerlik döneminde yapmış olduğumuz hataları ve üniversite öğrencilerimize karşı hâlâ esnaf ve sanatkârlarımızdan küçük de olsa bu hataları sıfırlamak için hataları denetleyecek bir mekanizma çözüm önerileri konuşmak için biraraya geldik. Burada konuşacağımız temalar bellidir. Bizler sivil toplum örgütleri başkanlarıyız. Burada amacımız siyaset yapmak değil, Burdur’un esnafını, ekonomisini nasıl iyi bir yöne taşırız? Bunları tartışmak için burada toplandık” ifadelerini kullandı.
Bu toplantının çözüm odaklı bir zeminde yürümesi gerektiğini dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Duygulu, “geçmişin acı tecrübelerinden ders çıkarıyor olarak, hareket ediyor olmamız çok önemli. Burada temel amaç kentin toplam hizmet kalitesini yükseltmek olmalı” dedi.
Söz alan bütün başkanların konuşmalarından sonra konuşan ilimiz Milletvekili Bayram Özçelik, geniş bir değerlendirme yaptı. Samimi bir şekilde pek çok bilgiyi, gelişmeleri paylaşan Özçelik, “bundan 10 yıl önceki notlarıma baktığımda Burdur’da birçok işin şu an hallolmuş olduğunu görüyorum. Türkiye mesafe alıyor, tabi bununla birlikte Burdur da mesafe alıyor. Bizim Burdur olarak güç birliği yaparak el ele vererek olayların üzerine gidememe gibi bir sorunumuz var. Bunu başardığımız an çözülemeyecek sorun yok diyorum. Bugünkü toplantıyı çok önemsiyorum. Aslında düzenli periyotlar halinde bu tür arayışlar sürmeli. Sekretarya oluşmalı, belli gündem başlıklarıyla konuşup, tartışabilmeliyiz” şeklinde konuştu.
Özçelik konuşmasında Burdur’a gelmesi muhtemel yeni askeri birlik, üniversite’ye açılacak olan yeni bölümler, öğrenci sayıları hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.
Oldukça verimli geçen toplantıda öne çıkan konu başlıkları şu şekilde sıralandı: “Konut, barınma sorunu. Öğrencilerin kira fiyatlarını fazla abartmamak lazım. Kısa süreli acemi erlerin olduğu değil, uzun süreli erlerin olduğu usta birlikler gerekli, Askeriye Tugay düzeyinde olmalı. Esnafın eğitimi çok önemli, esnafımız bilinçlenmeli, değişen şartlara ayak uydurmalı. Üniversite Yerleşkesi ile kent entegrasyonu mutlaka sağlanmalı. Üniversite ile şehrin bağlantısı bir şekilde kurulmalı. Öğrenci ve askere dayalı bir ekonomi tüketici sektörü demek, bu ortamda ancak hizmet sektörü gelişir. Burdur, coğrafya- yol güzergâhları üzerinde yer alma avantajını kullanamıyor. Yol ekonomisinden faydalanamıyoruz. Yeni ticari alanlar, imar beklentisi…”
İlgili Fotoğraflar: