Polonya ATİK Başkanı Aziz Şahin'den APTTO için Oda-Borsa Ziyareti
Aziz Şahin, Avrupa-Polonya-Türk Ticaret Odası (APTTO) kuruluş çalışmaları adına istişare ve destek için, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile Burdur Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Ziyarette, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik ve BTB Başkanı Baki Varol ile görüşen Şahin, "Görüşmelerden memnun olduğunu ve Avrupa'da Oda kurma teşebbüsü için büyük destek ve moral bulduğunu" belirtti.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; Avrupa-Polonya-Türk Ticaret Odası kuruluş düşüncesinin, Türk iş hayatı için olduğu kadar, Burdur iş hayatı için de çok güzel ve heyecan verici olduğunu belirtti. Keyik şunları söyledi: "Hemşehrimiz Aziz Şahin Bey'in öncülüğünde kuruluş aşamasında olan bu çalışmalara, bizler nasıl destek olabiliriz? Diyerek, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaktayız. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Baki Varol ile de aynı şekilde değerlendirmelerde bulunduk.
Kurulacak Oda'ya Türkiye genelinden üye katılımı olacak ama; bu güzel kuruluş için teşebbüs sahibinin bölgemiz insanı olması hasebiyle, bizler diğer illerden daha çok katkıda bulunmak istiyoruz. Burdurlu işadamları olarak, başka illerden daha fazla kurucu üye ile katılım sağlanacağını ümit ediyoruz. Biz şahsi firmalarımız olarak da kendilerine gereken desteği vereceğimizi ifade ediyoruz.
ATİK Başkanı ve APTTO kurucu müteşebbisi Aziz Şahin, ayrıca ilimizdeki çalışmalar, Polonya ve Avrupa'daki çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı:
"Biz şimdiye kadar; 40 tane Polonya'da, 40 tane Türkiye'de olmak üzere, 80 şehri kardeş şehir yaptık. Burdur-Bucak bunlardan bir tanesi. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde, her kardeş şehir yapmış olduğumuz ilde 15 işadamımız bulunmaktadır. 600 Türkiye'de, 600 Polonya'da olmak üzere, halen bin 200 iş adamı grubumuz bulunmakta. Bunların dışında hem mevcut komisyonlarımız ve hem de Burdur, büyük öneme sahiptir.
Şunu hatırlamalıyız ki; Almanya bizi muhatap almıyor. Dolayısıyla, EUROCHAMBRES Dünya Odalar Birliği'nde yer alabilmek için, bir "Oda" kurmamız gerekiyor. Bu teşebbüsü Polonya'da gerçekleştirmenin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Zira, Polonya ile tarihi derinliklerimiz vardır. 1924 yılında, Lozan Anlaşmasına bir gün kala tanıyan Avrupa ülkesi Polonya olmuştur. Türkiye ise, ilk Büyükelçisini Polonya'ya göndermiştir. Osmanlı döneminde olduğu gibi, şimdiki Hükümetin de Polonya ile güzel ilişkileri bulunmaktadır. Biz Avrupa-Polonya Türk Ticaret Odası'nın merkezini, Almanya veya Brüksel değil de bu tarihi ilişkilerimiz ve dostluğumuz olan Polonya'da kuruyoruz. Çünkü Polonya ile daha etkin bir kuruluş yapabileceğimizi düşünüyoruz. Mesela Tatar Türkleri var Polonya'da, Polonyalılar var Polonezköyde. Bu iki harmoni oluşumu ve ilişkilerimizi; sosyal, kültürel, siyasi alanda iyi bir noktaya getirmek istiyoruz. Polonya merkezli 500 milyonluk Avrupa pazarında, Türk girişimcimize, Polonya'yı stratejik merkez yaparak, ürün satımında köprü oluşturmak istiyoruz. Almanya'daki, Ukrayna'daki, Litvanya'daki Ticaret Odalarıyla da birlikte hareket ederek, bunu sağlamaya çalışıyoruz.
Burdur'da kısa dönem bedelli askerlik yapıldığı dönemlerden, Burdur Avrupa'da tanınıyor. Burdur bilindiği için, Antalya da biliniyor. Böyle bir oluşumda tabii ki; Burdur, Antalya ve Isparta'dan başlamak suretiyle, çalışmaların kolaylaşacağını düşünüyoruz. Yusuf Keyik ve Baki Varol Başkanlarla istişare ederek ve ayağı yere basan bir çalışmayla, kısa zamanda sonuç almak istiyoruz."
NOT: BUTSO Basın Danışmanlığı. 4.7.2012