Körfez işadamları, ekonomik ilişkiler için bölgemizde
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) organize ettiği Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantıları, Burdur'da başarıyla tamamlandı. Körfez işadamlarını Burdur'da yatırım yapmaya çağıran Burdur Valisi Süleyman Tapsız, "Dost ve kardeş ülkelerin yetkililerinin ve işadamlarının bir araya gelişi; İnanıyorum ki, bölgemizin, ortak coğrafyamızın daha müreffeh bir geleceğe kavuşmasına katkıda bulunacaktır" dedi. İşadamları ziyaretinde, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Bşk. Feyzi Oktay, Yön.Kur.Bşk. Yusuf Keyik, Bucak TSO Başkanı H. Yalçın Meçikoğlu ile Burdurlu işadamları da eşlik etti.
Görevleri arasında "bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak" görevi de bulunan BAKA'nın organize ettiği Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı'na katılan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Ürdün, Mısır ve Irak'tan işadamları, Antalya ve Isparta'nın ardından Burdur'a geldi.
Konuk heyet otobüsten inerken halk oyunları gösterileriyle karşılandı. Burdur Valisi Süleyman Tapsız ile il protokolü ve ilin işadamlarının kapıda karşıladığı heyet, Özeren Otel'in lobisinde Burdur'un ürünlerinin ve yöresel tatlarının yeraldığı stantları gezdi. Körfez ülkeleri işadamlarına Burdur'u tanıtan Vali Süleyman Tapsız, tarım, hayvancılık ve sanayi ürünleri hakkında bilgi verdi.
Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri, Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında ticari işbirliği sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel'in ortağı Muhammed Yahya El Muraffeh ile Körfez ülkelerinden 70 işadamı ile Burdur işadamlarının buluştuğu toplantıdaki konuşmasında Burdur Valisi Süleyman Tapsız, kardeş tüm körfez ülkelerle olan ilişkilere özel önem verildiğini belirtti.
Toplantının bölgenin barış, huzur ve istikrar bölgesi olmasına verilen önemin en üst düzeyde bir kez daha ortaya konulmasına vesile olacağını belirten Vali Süleyman Tapsız, "Bu anlayış çerçevesinde, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere ivme kazandırma yönündeki amaç ve kararlılığımızı burada ifade etmek istiyorum. Burdur, coğrafi konumu ve binlerce yıllık kültürel mirasıyla, tarihin her döneminde insanlığın cazibe merkezi olmuştur. Tarım, hayvancılık, sanayi ve kültür, tarih turizminde sahip olduğu potansiyelin farkına varıp bu dinamikleri harekete geçirmek adına son yıllarda önemli hamleler gerçekleştirmek için çabalayan şehrimiz, ülke ekonomisine daha çok katkı yapabilmek için sürekli arayış içerisindedir. Ülkemizde üretilen sütün yüzde 5'ini, ihraç edilen mermerin ise yüzde 6'sını Burdur karşılamaktadır. Burdur, Orta Anadolu'yu Akdeniz ve Ege bölgelerine bağlayan geçiş kavşağında olma özelliği ile mükemmel bir yatırım, ortaklık ve işbirliği ortamı sunmaktadır. Körfez ülkelerinin değerli iş adamlarını, yatırımcıları özellikle ilimizdeki iş adamlarımızla ticarete ve Burdur'a yatırım yapmaya davet ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından, özel sektörlerimiz arasındaki işbirliğine hayati önem atfediyoruz. Bu amaçla, biz Burdur Valiliği olarak, Burdur olarak, üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim" diye konuştu.
Türkiye'nin 2008'de Arap ülkelerine ihracatının yüzde 9 iken bu oranın 2009 yılında yüzde 21'e yükseldiğini belirten Arap Birliği Ankara Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri, "Türkiye'den Ortadoğu ve Körfez ülkelerine en çok demir çelik ürünü ihraç edildiğini biliyoruz. Arap ülkelerinden Türkiye'ye doğrudan yapılan yabancı yatırımda AB ülkelerinin ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, Arap ülkelerine yoğun yatırım yapıyor. Bu bölgede, yoğun petrol ve doğalgaz rezervi, ucuz işgücü, yatırım için sağlıklı bir ortam ile 340 milyon nüfus var" dedi.
Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında ticari işbirliği sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel'in ortağı Muhammed Yahya El Muraffeh de, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerde büyük gelişme olacağını belirtti. Muraffeh, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en hızlı gelişen ülke olduğunu ve bu ilişkilerin geliştirilip pekiştirilmesine vurgu yaparak, "Türkiye'de yatırım için her türlü imkan var. Türkiye, turizm ve sağlık alanında tüm Avrupa ülkelerinden daha iyi ivme kazandı. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında dış ticarete yönelik büyük boşluk var. Bunun kısa sürede doldurulmasını diliyorum" diye konuştu.
Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Arap Birliği Ankara Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri'ye şilt ve Burdur'a özgü üflemeli halk sazı Sipsi hediye etti. Konuk işadamlarına, içinde sipsi, ceviz ezmesi ile tanıtım materyallerinin bulunduğu çanta dağıtıldı.
YOĞUN PROGRAMLAR SONRASI
Antalya'dan 112, Isparta'dan 75 ve Burdur'dan da 35 toplam bölgedeki 222 firmanın sahibi veya yetkilileriyle iş bağlantıları kurulmasını sağlayacak serbest ikili görüşmeler ile sektörel masa toplantılarından ve yatırım alanlarının, üretim tesislerinin yerinde görüldüğü yoğun programların ardından konuk heyet, bölgedeki güzellikleri gezerek yorgunluk attı. Genel Sekreter Tuncay Engin ile uzman ve destek personellerinden oluşan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ekibinin, üç günlük tüm program boyunca eşlik ettiği Körfez işadamları, Batı Akdeniz'e hayran kaldı.