Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz İlimizi ziyaret etti.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin 2011-2012 Akademik yılı açılışını yapmak üzere Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ilimize teşrif etti. Yılmaz, ilk olarak Burdur Valisi Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret etti.Bakan Cevdet Yılmaz'ı Vali Süleyman Tapsız, İlimiz Milletvekili Bayram Özçelik, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Baki Varol, Vali Yardımcıları, daire müdürleri, ve siyasi parti temsilcileri tarafından Valilik önünde karşılandı. Tören mangasını selamlayan Yılmaz, şeref defterini imzaladı. Vali Süleyman Tapsız, Kalkınma Bakanı Yılmaz'a şehirle ilgili bilgi verirken, "Bakanımızın kalkınma ajanlarının kuruluşunda büyük bir emeği vardır. BAKA'nın 2009 yılında faaliyete geçmesine rağmen çok güzel hizmetleri vardır. 25 hizmet ve 7 destek personeli ile birlikte hizmetlerini sürdürmektedir. Isparta merkez ve Burdur'da yatırım destek ofisimiz bulunmaktadır. Bakanımız Sayın Yılmaz'a, ilimizi ziyaret ettikleri için teşekkür ediyorum" dedi. Burdur ziyareti sebebiyle Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a plaket takdim ederek, ilimize özgü ceviz ezmesi, yöresel çalgı sipsi ve alaca dokuması hediye etti.
Kalkınmada üniversitelere özel bir önem verdiklerini de vurgulayan Yılmaz, "Bütün bölgelerin bir bölgesel politikaya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Sadece geri kalmış bölgelerin değil. Bütün bölgelerimizin potansiyellerini tespit ederek ve en üst düzeyde değerlendirmemiz gerekiyor. 2023 vizyonumuzu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hükümet olarak ülkemizi Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 10 büyük ekonomi arasına katma vizyonumuz var. Dolayısıyla bütün yörelerimizin potansiyelini önemle değerlendirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bu hedefe ulaşamayız" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, daha sonra Burdur Belediye Başkanı AK Partili Sebahattin Akkaya'yı makamında ziyaret etti. Daha sonra Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Burdur Yatırım Destek Ofisi'ne ve AK Parti İl Başkanlığı'na ziyaretlerde bulunduktan sonra, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı'yı makamında ziyaret etti. Yılmaz, ziyarette üniversiteleri ülkenin kalkınmasında lokomotif olarak gördüklerini söyledi.
Bakan Yılmaz, Rektörlük ziyaretinin ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Tesisler Yemekhanesinde verilen öğle yemeğinde Burdurlu işadamları ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrenci temsilcileri ile bir araya geldi.
Öğle yemeğinin ardından Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Burdur OSB Başkanı Feyzi Oktay, Bakan Yılmaz'a Burdur'un ekonomisi ve çözüme ulaştırılması gereken sorunları hakkında bilgi verdi. İlimiz işadamları ise tek tek söz alarak yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini Bakan Yılmaz'a aktardılar.
İşadamlarını dikkatle dinleyen Bakan Yılmaz, Burdur hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz; "Burdurlu işadamlarımızın sıkıntılarını dinledik. Benim gördüğüm kadarıyla Burdur'da önemli bir çeşitlilik var. Tarım ve Hayvancılık konusunda önemli bir potansiyeli var, süt üretimi ciddi bir noktada fakat işleme konusunda sıkıntı var. Daha büyük tesislerde bu üretimi geliştirmek gerektiğini düşünüyorum. Burdur'da mermer sektörü çok önemli, çok büyük ilerlemeler kat etmiş. Burada da önemli olan daha fazla katma değerin ülkemizde ve ilimizde kalması için yatırımlarımıza devam etmektir. Özellikle blok mermer ihracatından daha çok işleyerek ihraç etmeyi geliştirmek lazım. Üniversitemizde çok yakın bir çalışma içinde, üniversitenin laboratuar, araştırma ve geliştirme birimlerinden yararlanmamız gerekmektedir. Akademik personel altyapısı ve öğrenci potansiyelinden faydalanması lazım. Benim tavsiyem iyi dönemlerde elde ettiğiniz kar'ın bir bölümünü araştırmaya, geliştirmeye ayırmanızdır. Daha fazla istihdam için projeler yapılması gerekiyor. Güç birliği yapılması gerekiyor, belli prensiplere dayalı güç birlikleri ile sanayinin de önemli bir ivme kazanacağına inanıyorum." diyerek görüşlerini dile getirdi. Bakan Yılmaz, işadamları ile görüşmesinden sonra MAKÜ öğrenci temsilcileri ile Üniversite hakkında sohbet etti.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Burdur ziyaretinin son durağında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) 2011-2012 Akademik Yılı açılış törenine katıldı. MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu'nda yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. MAKÜ Akademik Oda Orkestrası'nın konserinin ardından Bakan Yılmaz ilk dersi verdi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz "Bugün kalkınma dediğiniz zaman sadece ekonomi anlaşılmıyor. İşin sosyal, çevresel kültürel boyutu var. Bütün boyutları ile anlaşılması gerekiyor. Yine geçmişte kalkınmış ülke denilince bizim aklımıza sanayileşmiş ülke gelirdi. Bugün hala o geçmişten gelen kavramımız var. Yanlışta değil tabii ki sanayileşme kalkınmanın önemli bir unsuru. Ama bugünkü dünyada artık sanayi üretimi yapmak dünyanın her tarafında yapılıyor. Bugünkü dünyada gelişmişliğin gerçek örgütü sanayileşmedir. Teknoloji, bilgi üretmek, yeni yöntemler süreçler geliştirme. Bunu yapabilen ülkeler gerçek anlamda kalkınmış gelişmiş ilerlemiş ülkeler. Kalkınmanın içerisine sanayi sektörü girdiği gibi Burdur için çok önemli olan tarım sektörü de giriyor. 21. Yüzyılın en stratejik sektörlerinden bir tanesi tarım sektörü. Bugün küresel ısınmanın olduğu bir ortamda dünya nüfusunun hızla arttığı tüketim kalıplarının giderek değiştiği bir dünyada çevresel problemlerle boğuşan bir dünyada gıda son derece önemli bir hale gelmiş durumda. Tarım sektörü de burada kritik öneme sahip bir sektör. Tarım sektörü derken tarımı da eski tarım olarak algılamıyoruz. Tabii ki modern tarımı kastediyoruz. Daha büyük ölçeklerde teknoloji bilgi içeriği yoğun bir şekilde gerçekleştirilen tarımı kastediyoruz. Bizim kalkınma anlayışımızın odağı insan. Üniversitelerimizin de kalınmada önemi çok büyük. Geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde 80'nin üzerinde yeni üniversite kurmuşuz. Bu gerçekten büyük bir adım. Bunu küresel kriz ortamında yapıyoruz. Avrupa da Amerika da üniversite bütçelerinin dondurulduğu kesildiği çok küçük araştırmalar için bile fon bulunamayan bir ortamda biz üniversitelerimiz için bu fedakârlığı yapıyoruz vatandaşımızın vergileri ile devletimizin ülkemizin kıt kaynakları ile en büyük fedakârlığı bu alanlarda yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Programın sonunda MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Bakan Yılmaz'a ziyareti anısına yöresel çalgılardan 'Kabak Kemane' ve 'Kaval' hediye etti.
Bakan Yılmaz daha sonra helikopterle Ankara'ya hareket etti.