İŞ’TE BURDUR, Mermercilikte Karamanlı’daydı
BUTSO İş’te Burdur Programı, bu hafta da Burdur Mermerciliğine projeksiyon tuttu ve Karamanlı İlçemizin, Bucak’tan sonra ilimizin en hızlı gelişen Mermercilik merkezi olduğunu gösterdi.Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), Burdur ekonomisinin belgeseli niteliğinde, tüm sektörlerin Tv Program çekimlerini yapmaya devam ediyor. Yaptığı çekimlerde, bir yandan sektörlerde envanter niteliğinde tespitler yaparken, diğer yandan temel ve güncel sorunları ele alıyor. İŞ’TE BURDUR, sahada yaptığı çekimlere aralıksız devam ediyor. Kanal 32 ve Kanal 15 gibi Yerel-Bölgesel Televizyonlarımızda yayımlanmakta olan programlardan 13.sünde; Burdur Mermerciliğini ve Burdur Beji Mermerini ele aldı. İş’te Burdur, bu haftaki çekimlerinde, mermercilikte Karamanlı İlçemize projeksiyon tuttu: Burdur Karamanlı İlçesi’nde, 17 Mermer Ocağı ve 14 Mermer Fabrikası bulunmaktadır. Sektörde, yaklaşık 700 istihdam sağlanan Karamanlı’da, aylık 35 bin ton blok mermer üretimi ve ihracatı gerçekleşmektedir. Blok satışların tamamına yakını Çin’e ve çok az miktar da Hindistan’a yapılmaktadır.
İŞ’TE BURDUR Tv programında; yapım, yönetim, sunum ve çekimlerinde Bilal Karasakal, Ahmet Can, Mehmet Yurtseven ve Arif Aydın’ın görev aldı. Mermercilik sektör çekimlerine önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtilen Programın bu bölümünde, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik ile birlikte; Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Asmer Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Şener, Burdoğtaş Başkanı Nasuh Ekinci yer aldılar. Program konukları, Burdur mermerciliği ve Karamanlı’nın yeri konusunu, enine-boyuna değerlendirdi.
Söz konusu programda, çekimleri ve Mermerciliği değerlendiren BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, görüşlerini şöyle ifade etti: “Burdur’un belgeseli ve özellikle de Ekonomi Belgeseli niteliğindeki, İŞ’TE BURDUR adıyla yaptığımız bu Televizyon Programlarımıza başlarken; Burdur ekonomisini, 4 Ana Sektörde gruplamıştık. Şimdi ise, İlimizin en büyük ihracat kalemini oluşturan ve Burdur ekonomisinin yükselen değeri MERMER VE MADENCİLİK SEKTÖRÜMÜZÜ ele alıyoruz.
Burdur Mermercilik Sektörü, 2008-2010 yıllarından itibaren gelişen bir Sektör durumuna geldi. Ve hızla gelişen Lokomotif Sektör olarak ortaya çıktı. BURDUR BEJİ Markasıyla yurt dışında tanınan ve özellikle en büyük alıcı olarak Çin ve Hindistan tarafından aranan bir Doğaltaş haline geldi. Burdur'da işletme ruhsatlı 250 doğal taş ve maden ocağı bulunuyor ve bu ocaklarda 4 bin kişi çalışmaktadır. İl genelinde 156 kadar mermer-maden fabrika ve atölyesi bulunmakta ve buralarda da 3 binden fazla kişi çalışmaktadır. 2014 yılı ihracatı 110 milyon dolar olurken, 2015 ihracatı ise, yaklaşık 200 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.”
Programda, Mermercilik politikasını da ele alan Keyik; “2015 yılı ikinci yarısında durgunlaşmaya başlayan ihracatımızda; en büyük alıcı olan Çin, işlenmiş değil, blok taş istemekte ve bu durum Burdur Mermerciliğinin geleceği açısından bir endişe de doğurmaktadır. Uzun zaman, Blok Satışın sürdürülmesini doğru bulmuyoruz.
Zaten bir miktar durgunlaşmanın sebebi de, mermer blok satış pazarına İran’ın girmiş olmasıdır. Mermercilik politikamız olarak; Blok satışlarını, giderek azaltmalıyız. Mermerimize katma değer kazandıran işlenmiş mermer üretimine ve yeni pazarlara yönelmeliyiz. Ve hem de fiyat konusunda daha yüksek fiyatlı satışları, tüm mermercilerin ortak politikası olarak geliştirmeliyiz. Mermercilik Sektöründe, diğer bir politikamız; İl dışından gelen Firmaların çoğunlukta olmasına yöneliktir. Burdur dışından ve yurt dışından gelenlerin, Ülke ekonomisine katkıları büyük olmakla birlikte, Burdur Ekonomisine katkıları, sadece bir miktar istihdamla sınırlıdır. Bu nedenle Burdur’a katkılarını artırmalıyız. Oda olarak, bu amaca yönelik, yeni yapılanmalar şeklinde çalışmalar yürütmekteyiz” dedi.
TV YAYIN PROGRAMI:
Kanal 32’de: Her Cuma akşamı saat 21.00’de. Tekrarları ise: Pazartesi: 10.00, Çarşamba: 14.00, Perşembe: 01.00, Cumartesi: 18.00’de yayınlanacaktır.
Kanal 15’de: Her Perşembe günü saat 22.00’de ve tekrarı, her Pazar günü saat 15.00’de yayımlanmaktadır.
İlgili Fotoğraflar: