Ege Maden İhracatçıları, Burdur Mermercileri İle Buluştu
BURMER Yönetimi, Ege Mermer ve Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetimi, Burdur protokolü ve Burdur mermercilerini, tanışma yemeğinde buluşturdu.Burdur Mermerciler ve Madenciler Derneği (BURMER) Yönetimi, geçtiğimiz gün Burdur Valisi Hasan Kürklü, de katıldığı Ege Mermer ve Maden İhracatçıları Birliği Yönetimi ile Burdur Mermercilerini, Grant Özeren Otel’de verilen “Tanışma, bilgilendirme ve kaynaştırma yemeğinde” buluşturdu. Yaklaşık 3 yüz kişinin katıldığı yemekte; Garnizon Komutanı J. Albay Seyid Koca, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Duran, Vali Yardımcısı Bülent Uygur, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Bucak Belediye Başkanı Süleyman Mutlu, İl Emniyet Müdürü İbrahim Taşlı, Ege Mermer ve Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yön.Kur.Bşk Mevlüt Kaya, İzmir Mermerciler Odası Başkanı Tayfun Ceylan, İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Nuri Kuntel, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Bucak TSO Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, BURMER Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Arslan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile mermerciler bir araya geldi.
VALİ KÜRKLÜ
Bu güzel yemek ve mermercileri buluşturan etkinliği sağlayan dernek yönetimine teşekkür eden Burdur Valisi Hasan Kürklü, artıkların değerlendirilmesine çalışacaklarını vurguladığı konuşmasında; “Burdur mermerciliğinin hakikaten ileri seviyelere geldiğini görmekten mutluluk duymaktayım. Fakat, blok satışlarımızdan daha çok işlenmiş mermer olarak üretim yapılmasının ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından çok kıymetli olacağı kanaatindeyim. Tabii ki en büyük konu, doğanın kirletilmemesidir. Kullanamadığımız yüzde 96’lık kısımlar için projeler ve yatırımların yapılması gerekmektedir. Bu yöndeki çalışmalara da hız vermeyi düşünüyoruz”dedi.
BURMER Başkanı Hakkı Arslan, doğumdan ölüme hayatın her alanında maden ve mermer ürünlerinin var olduğunu vurgulayarak başladığı bu görkemli yemekteki konuşmasında, “Tüm maden şehitlerimizi saygıyla ve rahmetle anrığını. Onların yol arkadaşlarına da umut dolu yarınlar dilediğini” belirtti. Başkan Arslan, BURMER’in ilkeleri ve hizmetlerine ilişkin yaptığı konuşmada; “Derneğimizin yeni yönetimi; ortak akıl ve kolektif çalışmanın ön planda olduğu, çevreye duyarlı, doğa ile barışık, insan hak ve hürriyetlerine saygılı işletmecilik modelini kendine ilke edinmiş ve bu ilkeleri uygulamada azami gayret içerisindedir. Yeni yönetimin göreve başladığı günden bugüne, Derneğimizi eğitim ve toplantı salonları olan bir dernek haline getirdik. Uzmanlarla, mesleki eğitim kursları düzenledik. İş makinesi operatörlerimize de ilk müdahale, acil durum ve ilk yardım eğitimleri verilmeye devam edilmektedir. Yönetim Kurulumuz, Ege Mermer ve Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’na da iki temsilci göndermiş bulunmaktadır. Sektör çalışanlarının mesleki eğitim alma zorunluluğunu yerine getirmemizde büyük desteklerinden dolayı Karamanlı Kaymakamımız, Uğur Akmeşe’ye teşekkür ediyorum. Bu kurslardan 150 çalışanımız başarıyla belgelerini almışlardır.
Günümüzün lokomotif sektörü olan mermercilikte yer alan Burdur mermercileri, Burdur Beji Mermerini, mermercilikte dünya markası haline getirdiler. Genellikle blok ham maddesi halinde alınmakta iken, ilimizde işlenmiş ürün miktarı, 4 milyon metre kareye çıkmıştır. Diğer ürünlerle birlikte yıllık ihracat miktarımız, 7 milyon m2/yıldır. İç piyasaya sattıklarımız bu rakama dahil değildir. Ayrıca özellikle belirtmelim ki; ilimizde mermer ocak ekipmanları dahil olmak üzere, anahtar teslimi mermer fabrikası yapılabilmektedir. Bununla de onur duyuyoruz” dedi.
ARTIK SORUNLARI
Desteklerinden dolayı, Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Mevlüt Kaya’ya teşekkür ederek sözlerine başlayan İsmet Bektaş ise konuşmasında; “Doğaya ve canlılara olumsuz etki edebilecek hiçbir kimyasal kullanmadan mermer üretimi yapmaktayız. Fakat mermer üretiminin günümüzde geldiği boyut itibariyle, çok büyük artık problemi birikmektedir. Üretim esnasında, ocakta kazdığımız yerin yüzde 2’si ile 6’sı arasındaki bir kısmını blok mermer olarak ekonomiye kazandırmaktayız. Geriye kalan yüzde 98’e varan kısım ise artık malzeme olarak birikmektedir. Yüz metreküplük bir alanı boşalttığımızda, kabarma katsayısını da düşünürsek, yaklaşık 125 m3’lük bir hacim, karşımızda sorun olarak bulunmaktadır. Bu artıklar için geniş doğal alanlar kullanılmakta, yaban hayatı ve bitki örtüsü alanları daraltılmaktadır. Artıkların bir kısmını mıcır haline getirerek çimento ve asfaltta kullanmaktayız. Kalan büyük miktar için çözüm arayışı içindeyiz. Halbuki karbonat kökenli ve endüstriyel ham madde olan bu kireç taşlarının bir sürü kullanım alanları bulunmaktadır. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için, mermerci kuruluşlar ile Üniversitenin birlikte oluşturacağı arge birimi kurup, bu konular üzerinde çalışmalıdır” şeklinde ifade etti.
İlgili Fotoğraflar