BUTSO Yöneticileri, Kocapınar köylülerini dinledi
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Başkan Yardımcısı Osman Kurt ve Üye Ömer Çeliker ile birlikte, Kocapınar Köyü'nde geçtiğimiz günlerde çıkan, köylülerin mermer ocağına saldırı olaylarına ilişkin, yerinde incelemeler yaptı, köylülerle görüştü. Tarım ve hayvancılıkla geçinen Kocapınar Köyü'nün, mermercilere karşı tavrı ve ocaklara saldırı olayı ile ilgili olarak Köy Muhtarı Mustafa Çağan, Kocapınar Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Çalıkuşu, BUTSO Heyetine ayrıntılı bilgiler verdiler.
YANLIŞLIKLARIN TAKİPÇİSİYİZ
Oda Başkanı Yusuf Keyik; Köye gelmelerinin amacını şöyle açıkladı: "Oda olarak bizim amacımız, bu memleketin sanayicisinin, tüccarının önünü açıp, ekonomik hareketi sağlamaktır. Ancak biz bunları yaparken, başkalarına, köylümüze, çevremize insanların ekmeğine, suyuna da zarar verilmesini asla istemeyiz. Bu mermercilik sektörü bizim için önemli. Ama başkalarına zarar vermeden ve saygı içerisinde yürütülmesi lazım. Bu açıdan her zaman köyünüzün yanındayız. Başka köylerin de bu konuda yanındayız. Ekonomimizi, ihracatımızı geliştirirken, köylerimizin zarar görmesine de göz yumamayız. Bazı köylerin bu kadar yakınına kadar giren, köyün yolunu, suyunu, elektriğini kullanan işletmelerin en büyük eksiliğinin ise; köy muhtarı ve halkı ile görüşüp, gönüllerini ve rızalarını almadan ocak açmaları olduğunu görüyoruz. Ayrıca, bu ocak işletmecilerinden bir-ikisi dışındakileri tanımıyoruz. Yine özellikle Çinli firmaların ocak satın alıp, işletmesine katiyetle karşıyız. Biz Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri olarak, bu yanlışlıkların düzeltilmesi ve haksızlıkların giderilmesinin takipçisi olacağız. "
MUHTARIN ANLATTIKLARI
Köylerine kadar gelip, sorunlarıyla ilgilendikleri için Başkan Yusuf Keyik ve arkadaşlarına teşekkür ederek, memnuniyetlerini ifade eden Köy Muhtarı Çağan ve köylüler, yaptıkları açıklamada şunları söylediler:
"Köyümüz tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta; hayvancılık giderek artmaktadır. Köyümüzün tarım arazisi çok azdır. Köyümüzün adını aldığı Kocapınar suyu çekildi. Köyün sondaj suları da kesildi. Çanak şeklinde bulunan köyümüzün etrafında, köyün içine kadar yaklaşan 20 kadar mermer ocağı işletilmekte ve 70 kadar daha açılacağı söylenmektedir. Bu mermer ocakları, sondaj vurmaya devam etmektedir. En son köyün önünde açılan bir ocak, yolun üstüne de bir sondaj vurmaya kalkınca, köy gençlerinin sabrı taştı. Sondaj çalışmasının durdurulması isteyen ve makineleri kıran gençlerin işçilerle kavgasını önledik. Ancak, uyarılarımıza kulak asmayan firmanın, ertesi gün tekrar sondaj çalışmasına başladığını gören kadın, erkek tüm köylü, toplanarak mermer ocağına saldırdı. Hacılar'dan, Yeşilova'dan Jandarma gelerek müdahale etti. Ocak işletenlerin yerine bizimle muhatap olanlar, 'Tamam siz köyden su verin biz sondaj vurmayalım dediler. Biz bunu kabul ettik ve olay bu şekilde kapandı."
KÖYÜN İSTEKLERİ
Köy çevresindeki ocaklarda önceden açılan sondajların dışında yeni sondaj açılmaması konusunda işletmecilerle anlaşan köylüler, diğer isteklerini şöyle ifade ettiler:
"Bir de 2B arazilerimiz var. Bu arazilerimizden bir kısmı, bazı mermer ocaklarının satın aldığı alanlar içerisinde kaldı. O işletmelerle yaptığımız görüşmelerde de 2B arazilerini terk edeceklerini belirttiler. Yarışlı Gölü'nü besleyen su kaynağımızın da mermer ocakları tarafından kullanılmamasını istedik. Köyümüzü tehdit eden bazı ocak çalışmaları var ki; bir taş yuvarlandığında köyün üstüne gelecek. Bu ocakların açılmasını istemiyoruz.
ÇİN İŞGALİ Mİ?
Diğer yandan bir önemli konu da; Toni adında Çinli bir firmanın, Çince ve Türkçe olarak "Ada Çin'e aittir" şeklindeki bir yazısı, bizleri çileden çıkardı. Bir mermer bloğu üzerindeki Vatan toprağımızı Çinliler mi işgal etti dedirten bu yazı, gençlerimizi galeyana sevk etti.
MERMERCİLİĞE KARŞI DEĞİLİZ
Köy Muhtarı Mustafa Çağan, özellikle mermerciliğe karşı olmadıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: "Sayın Oda Başkanım, bütün bu anlattıklarımızdan bizim, mermer çıkarılmasına ocak işletilmesine karşı olduğumuz anlaşılmasın. Biz mermer ocaklarının çalışmasına karşı değiliz. Ancak belirttiğimiz köy hayatımıza, tarım ve hayvancılığımıza, sularımıza, yollarımıza, elektriğimize, huzurumuza, yüksek gerilim hattıyla insan hayatımıza da zarar verilmesin. Bizim zararlarımız karşılansın ve köyümüzden çalışmak isteyenlere iş verilsin."
BUTSO Heyeti, köylülerle yaptığı görüşmelerin ardından, mermer ocaklarının posalarının atıldığı alanları yerinde incelemek üzere araziyi gezdi.
NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
27.08.2013