BUTSO’da, STK ve Vekillerle SODES Çalışması
BUTSO, Sosyal Destek Programı çalışmasında; STK Başkanları, SODES görüşleri ile birlikte sorunlarını ve Burdur’un et-süt çıkmazını Vekillere aktardılar.Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik Başkanlığında, BUTSO Meclis Salonu’nda, geçtiğimiz Cuma günü yapılan, “Sosyal Destek (SODES) kapsamına Burdur’un da alınması” konulu toplantıya, iktidar milletvekilleri Bayram Özçelik ve Reşat Petek de katıldılar. Yaklaşık iki saat süren toplantıda, STK sorunları ve Burdur’un et-süt krizine ilişkin sebep-sonuç analizleri, Vekillere aktarıldı.
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, İlimiz STK Başkanlarıyla birlikte, SODES konusunda yaptıkları bu ikinci toplantıya ilişkin yaptığı açış konuşmasında; “Geçtiğimiz günlerde, STK Başkanlarıyla yaptığımız ilk toplantıda, “Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan SODES programına Burdur’un da alınması yönünde bir çalışma yapılması kararına varıldı. Bu kez de, ‘Hükümet ve Bakanlar nezdinde, nasıl bir çalışma yapılması gerektiğinin Milletvekillerimizle belirlenmesi ve bir program yapılması’ amacına yönelik olarak bu toplantıyı düzenledik” dedi.
Burtükoder Başkanı Kemal Aslan’ın, SODES üzerinde yaptığı hazırlıkları açıklaması ile başlayan istişari çalışmaya; Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep KALKAN, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fevzi OKTAY, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR, Ziraat Odası Başkanı İbrahim DEMİR, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil ÖZCAN, Burdur Köy-Koop Birlik Başkanı Yakup YILDIZ, Esnaf Odası Başkanı Nevruz GÖKÇÜOĞLU, Şoförler Odası Başkanı Durmuş CEYLAN, Oto Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yücel DİLEKÇİ, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf TORTOP, Burdur Tic.Ve San. Od.Yön.Kur.Bşk.Yardımcıları İbrahim SOLAK ve Ömer ÇELİKER, Burdur Tic. Ve San.Od.Katip Üyesi Ömer Faruk GÜNDÜZALP ile Üyeler Hasan Ali DALDAL ve Hüseyin YARDIM da katıldılar. Toplantıda, tüm STK Başkanları, sıra ile yaptıkları konuşmalarda; bir yandan Sosyal Destek Programı ve Burdur’un et-süt krizine ilişkin sebep-sonuç analizleri yaparken, diğer yandan üyelerine yönelik sıkıntıları da İktidar Milletvekillerine aktardılar.
Milletvekilleri Reşat Petek ve Bayram Özçelik’in, yapılan konuşmaları not aldıkları toplantıda, ilk olarak, yaptığı hazırlıkları aktarmak üzere Kemal Arslan söz aldı. Arslan; “SODES, 2008 yılında GAP Bölgesindeki 9 ilin ve daha sonraki yıllarda 25 daha ilave ile 34’e çıkmış illerin ekonomik gelişimini artırmaya, istihdam ve yoksulluğun önlenmesine yönelik olarak, Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen özel bir destek projesidir. Bu destek, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına veriliyor” şeklinde bir açıklama yaptı. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, yaptığı değerlendirmede; konunun anlaşıldığını, Vekillerle birlikte bir program yaparak takipçisi olacaklarını ve gelişmelere ilişkin kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtti.
ET-SÜT, ÜRETİM-TÜKETİM
BUTSO Başkanı Keyik, toplantının bundan sonraki bölümünde; Ülke ve Burdur gündeminde yer alan, ‘Et arzının yetersizliği ve süt arzının fazlalığı’ şeklinde ortaya çıkan çelişkinin görüşüleceğini belirtti. Keyik; “Bir tarım ve hayvancılık ülkesiyiz. Ancak, et-süt üretiminde, garip ve çelişkili bir noktaya geldik; süt arzımızda fazlalık var, tüketemiyor ve satamıyoruz. Kırmızı ette ise, üretim ve arz eksikliğimiz var. Bu çelişki, ‘Türk Hayvancılık Politikamızın’ büyük bir yanlışlık içinde olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yanlışlığın ortaya çıkması, akşamdan sabaha değil, uzun vadeli yanlışlıkların neticesidir” dedi.
Keyik ayrıca şunları söyledi: “İlgililerden edindiğimiz bilgilere göre, en başta yapılan, önemli yanlışlıkların başlıkları olarak şunları söyleyebiliriz: Süt ve et hayvancılığında, yerli ırkların geliştirilmesi gibi bir milli politika güdülmemiştir. Anadolu iklim ve yetiştirici şartlarını gözetmeyen Holstein ırkı seçilmiştir. Küçükbaş hayvancılık, orman düşmanı ilan edilerek öldürülmüştür. Eğitimde büyük yanlışlık yapılarak; süt tüketimi yerine, asitli-kolalı içecek ve cipslerin tüketimi öne çıkmıştır. Küçükbaş tüketim alışkanlığı ortadan kaldırılmıştır. Meralar azaltılmış ve Doğudaki terörle ortadan kalkan hayvancılığın akibeti düşünülmemiştir. Beyaz et-tavukçuluk politikası da baştan yanlış yürütülmüş, şimdi damızlıkta dışarıya bağımlı hale gelindiği gibi, ürünlere güvensizlik de gelişmiştir. Aşı konusu da gözden geçirilmelidir.”
GLOBAL OYUNCULUK
Ardından, BUTSO Katip Üyesi Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur’un üretip, satamadığı süte ve et sıkıntısına ilişkin görüşlerini açıkladı. Gündüzalp; “Ürettiğimizi tüketemiyorsak, ihraç etmeliyiz. Sütte ihraç edebilmek için de Global oyuncu olmamız gerekir. Ama buna hazır olunmadığı görülüyor. Zira, Dünya sütü bizden çok daha ucuza (60 kuruş) seviyelerinde mal ediyor. Hollanda, Konya kadar bir yerde, Türkiye’nin üç katı süt üretiyor. Dolayısıyla, Türkiye’nin ürettiği fazla denemez. Dışarıdan damızlık inek alımı durdurulmalı. Sütü artırarak eti artıramayız. Ete yönelik çiftlikler kurmamız ve küçükbaşa yönelmemiz lazım” dedi.
YANLIŞ POLİTİKALAR
Köy-Koop Genel Başkanı ve Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Yıldız; Hayvancılık kenti olan İlimizdeki, süt fazlalığı ve et açığı konusundaki, Devletin yanlış politikalarını ve ne yapılması gerektiğini anlattı. Yıldız; “Burdur’da, 2015 yılı ilk altı ayında günlük bin 46 ton süt üretilmiş, önümüzdeki 2016 Mayıs aylarına doğru günlük süt üretiminin bin 300 tona ulaşacağını tahmin ediyorum; dolayısıyla ciddi bir üretim artışı var. Fazlalık süt tozu yapılmalı ve Devlet bu ürünü almalı. Süt ineği ithalatı durdurulmalı. Alınacaksa et damızlığı alınmalı. Ama, asıl çözüm için, küçükbaş hayvancılığı desteklenerek geliştirilmeli” dedi.
Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil ÖZCAN, görüşlerini; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bize çok yakın olmalı. Süt fazlalığına acilen çözüm getirilmeli. Holstein ırkı, süt ırkı olduğu için, et verimi düşüktür. Orta ve uzun vadede, hayvancılık politikaları gözden geçirilmelidir. Bu konuda, 13 Şubat’da Bakan’la yapılacak toplantıda, vekillerimizle konuyu aktarmalıyız” şeklinde belirtirken; Ziraat Odası Başkanı İbrahim DEMİR de, “Genç çiftçilerin hibe desteği ve mazot-gübre desteği konusundaki aksamaları” anlattı. Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR; süt fazlalığının, iç tüketimle değerlendirilmesi ve bunun ise; kamu spotları ile tüketimin teşviki sağlanarak, yapılması gerektiğini belirti.
Toplantıda ayrıca, diğer STK Başkanları; kendi üyelerinden gelen sorunlarını, Milletvekillerine aktardılar. Ardından, Milletvekilleri, ortaya çıkan sorunların çözümü için ilgili Bakanlık veya genel müdürlükler nezdin çalışmalar yapacaklarını ve ileriki bir toplantıda alınacak sonuçları, yine böyle bir toplantıda kendilerine aktaracaklarını ifade ettiler.