BUTSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Teslim Töreni Gerçekleşti
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki olan MEYBEM A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 2. si düzenlen Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavlarında başarılı olan adayların sertifikaları, BUTSO Meclis salonunda düzenlenen törenle Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik tarafından dağıtıldı.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki olan MEYBEM A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavlarının 2. etabı gerçekleştirildi. Toplam 54 kişinin katıldığı metal işleme ve inşaat gruplarından sınava giren usta adayları, MEYBEM A.Ş. tarafından görevlendirilen 3 gözetmen tarafından sınava tabi tutuldular. Isı yalıtımcı, ahşap kalıpçı, duvarcı, betonarme demircisi, Seramik karo kaplamacısı, sıvacı, metal sac işlemeci, inşaat işçisi, çelik kaynakçısı mesleklerinde, toplam 8 branşta düzenlenen sınavlarda başarılı olan 32 usta adayının sertifikaları BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik tarafında dağıtıldı. Şu ana kadar toplamda 192 kişi belge almaya hak kazanmış ve sertifikaları dağıtılmıştır.
MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavları hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Keyik; “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı. Kanuna göre; "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 01.01.2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde, çalıştıran işverene kişi başına aylık 500 TL para cezası uygulanmaya başlanacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 42 meslekte, sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanıyor. Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulmasındaki temel amaç eğitim ile iş yaşamının nitelik talepleri arasında işlevsel bir bağ kurmaktır. Bu sistem Türkiye'nin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini sağlayacaktır. Odamız bünyesinde bizlerde bu konuda yönetim kurulu olarak çalışmalar yaptık. Yaptığımız ilanlar ve duyurular neticesinde 214 kişi müracaat etti. İlk etapta birinci sınavda başarılı olan 160 kişiye belgeleri dağıtıldı. İkinci sınavda ise 54 kişiden 32 si başarılı oldu. Şu ana kadar toplamda 192 kişi belge almaya hak kazanmış ve sertifikaları dağıtılmıştır. İnşallah belgeyi alamayan arkadaşlar adına tekrar bir çalışma yaparak onları da belgelendirmeye gayret edeceğiz. Bu belgelendirme hizmetiyle hem kaza riskleri, hem de çalışma ortamı, iş verimliği ve katkısı da artmış olacak Böyle bir çalışmaya Oda olarak katkıda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyor, hem işverenlerimiz adına, hem çalışanlarımız adına hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum.“ ifadelerinde bulundu.
25 Ekim 2017 Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Basın Danışmanlığı