BUTSO Başkanı Keyik, Vergi Haftasını değerlendirdi.
Burdur Defterdarlığının düzenlediği Vergi Haftasında, çelenk koyma ve protokol ziyaretlerinden ayrı; basın çalışanlarına hediyeler ve yolculara Burdur Ceviz Ezmesi ikramları da yapılarak, 'Vergi'ye sempati kazandırılmaya çalışıldı. Kutlama programlarında, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Baki Varol, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Recep Kalkan, Burdur Ziraat Odası (BZO) Başkanı Kemal Kubilay, Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Cihat Çavuşoğlu da yer aldı.
BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Vergi Haftası dolayısıyla, "Mükelleflerin 'Vergi' konusuna bakışı ve Defterdarlık ilişkileri konularında bir değerlendirme yaptı. Keyik'in değerlendirmesi şöyle:
Burdurlu vergi mükellefi şahıs ve kurumlarda 'vergi'ye bakış, tüm Türkiye'deki bakıştan farklı değildir. Burdur'da da Ülkemiz geneli gibi, geçmişe göre çok, çok iye düzeyde vergi bilinci oluştuğunu gözlemlemek mümkündür. Hatta kimi Batılı mükelleflerdeki bilinç seviyesine bile ulaşıldığı söylenebilir. Bu olumlu gelişmede, Maliye Bakanlığı ve Defterdarlıklarındaki mükellefe bakıştaki değişim sürecinin rolü büyüktür. Ancak; ideal anlamda vergi bilincinden söz etmek ise, henüz mümkün değildir.
VERGİ ORANLARI
Bunun, yani vergi bilincinin yeterince gelişememesinin tabiî ki, çeşitli sebepleri vardır. Öncelikle, bu bir sistem sorunudur. Yatırımı, üretimi, ticareti ve vergilendirmeyi kapsayan sistem bütünlüğünde, bunca iyileştirmeye rağmen hala arızalar vardır. Bu arızaların başında; dolaylı ve dolaysız vergi oranlarındaki yükseklik gelir. Vergi oranlarının belirlenmesinde, 'Mükellefin severek, isteyerek ve endişelenmeden vergisini verebileceği oranlar' esas alınmalıdır.
Günümüz iş ve ticaret dünyası, artık global çerçevelerde cereyan etmekte ve dolayısıyla, işadamları ulusal ve uluslar arası ölçekte 'Rekabet' kıskacı içerisindedir. Rekabette, Çin üretim ve ticaretini de burada hatırlayacak olursak; kaliteden önce maliyet gelmektedir. Maliyeti oluşturan maddelerin içinde ise; çalışanların ücretleri ve sigorta giderlerinin yanında, 'Vergi' de önemli yer tutmaktadır.
Mükellef vergi, sigorta oranlarındaki iyileştirme ile rahatlatılmalı. Vergi olayının aynı zamanda bir 'Kültür olayı' olduğu kabul edilmelidir. Dolayısıyla Müslüman toplumlarda, kazanç ve vergi kavramları ile 'Helal-Haram' kültürü arasında bir bağ ve uyum sağlanmalıdır. Odamız üyeleri, eskisine oranla vergi dairesini, 'Korku kurumu' olarak görmemektedir. Defterdarlıkla iletişimden ya da iş yerlerine bir vergi memurunun gelmesinden, eskisi kadar korku ve endişe duymamaktadır. Mükellefimiz vergisini ödemede, bir sıkıntıya düştüğünde, artık rahatlıkla Defterdarlıkla iletişim kurup, durumunu anlatmakta ve uygun ödeme yapılandırmaları yapılabilmektedir.
NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
27. 02.2013