Skip to main content

BUTSO Başkanı Keyik, Tarihi Kentler Birliği Toplantısında Burdur Ekonomisini Anlattı

Tarihi Kentler Birliği adına, Türkiye Belediyeler Birliği'nin desteği ile Çekül Vakfı tarafından hazırlanan Göller Bölgesi Etkileşim Planı Çalıştayı Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi salonunda yapıldı.

Çalıştayın açılışına Vali Vekili Hamdullah Suphi Özgödek, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Akşehir Belediye Başkanı Abdulkadir Oğul, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, daire amirleri, ÇEKÜL ( Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Çekül Vakfı Üyeleri ile sivil toplum örgütleri il temsilcileri katıldı.

Çalıştay'a, hazırladığı bir dosya ile katılan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı YusufKeyik, yaptığı konuşmada; "Bizler Burdur'un tarihi ve kültürel değerlerini elbirliği ile korumaya çalışıyoruz. Ancak Burdur'un bir takım ekonomik gerçeklerini de görmemiz lazım. Bu anlamda; BUTSO olarak, üç ana lokomotif sektör üzerinde duruyoruz. Birincisi Tarım ve Hayvancılık, ikincisi yaklaşık 10 yıldır gelişen Mermer Sektörü, üçüncü olarak da Eğitim Sektörüdür. Burdur'da tarım ve hayvancılık sektöründe, hayvancılığın ön plana çıkması ile günlük 900 ton süt üretilen sektörün yem bitkileri için de doğal olarak tarımın da gelişmesi gerekiyordu. İşte bunun için barajların yapılması da kaçınılmaz idi ve birçok baraj yapıldı. Ancak, tüm Türkiye'de olduğu gibi su kontrolünün de dengeli bir şekilde yapılması gerekiyor ve bu henüz başarılabilmiş değil. Tabii ki, bu açıdan kurulan su ile ilgili yeni Bakanlığın su yönetimine ilişkin sıkıntıları gidereceğini ümit ediyorum.
Burdur Mermercilik sektörüne, biraz da paldır-küldür girdi. Çevre ve atıkları değerlendirme konusuele alınmadı. Çünkü küçük ölçekli işletmelerle girildi. Karlılık öncelikliydi. Artık maddi olarak bir yere gelen firmalarımız, bundan sonra çevre ve atıkları değerlendirme konularına eğileceklerdir" dedi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya Burdur Belediyesi'nin Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşu ile birlikte Kültür Varlıklarının ortaya çıkarılması, korunması çalışmalarına devam ettiğini bildirdi. Akkaya Belediye'nin Burdur'un tarihi ve kültürel varlıklarına sahip çıktığını belirterek, Burdur'un tarihi ve Kültürel varlıkları hakkında bilgi verdi.

Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, " Bu çevre, artık Küreselleşen Dünyada ayakta durmaşansına sahip değil. Artık Türkiye Coğrafyasına kültürel birikimine ve kaynaklarına ortak hareket edecek iç çekirdek ortamları yaratmak zorundayız.1990 yılında temel bir karar almıştık. Her ölçekte koruma her ölçekte planlama. Bu çalıştay yerel yönetim ağırlıklı, sivil toplum örgütlerinin düşüncelerini aktarabildiği ve de raporun rafa kalktığı uygulama dönüştürme evresinde herkesin kendisinin katkısıyla alacağı katkıyı ortak harmanlayarak hedef bulma projesidir. Türkiye bu güne kadar yaptığı planlamalarından yanlışlarından dönmek zorundadır. Tarihi kentler birliği Çekül Vakfı ile ortak bir karar aldı ve Belediyeler birliği de buna katıldı. Demek ki kurumsal bir bütünleşme var" dedi.

Vali Vekili Hamdullah Suphi Özgödek " Birçok tarihi birikimimiz için çok değerli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaları yaparken bilinçli yapmak lazım. Bir hedefe yönelik olarak bir bütünlük içerisinde yapılması lazım. Bunun için de her şeyden önce bir bilinç oluşturmak lazım. Bu tür çalıştaylar, faaliyetler bu nedenle büyük önem arz etmektedir. Şimdiye kadar yapılanların, bundan sonra daha bilimsel olarak gelecek nesile en iyi şekilde aktarılmasının temellerinin atılacağı, ilkelerinin prensiplerinin ortaya konulacağı, bununda sanıyorum bir rapora bağlanacağı bir çalıştay yaşayacağız. Yön verici, ufuk açıcı sonuçlar sağlamasını temenni ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından Çekül Danışma Kurulu üyesi ve Şehir planlamacısı Faruk Göksu çalıştayı başlattı.

Programda söz alan Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, bölgede bulunan göllerin su seviyesinin düştüğünü belirtti. Tarihi eserlerimiz ile ilgili de Tarih Ve Kültür miraslarımızın korunması hakkında değinen Acar "Göller Bölgesinde bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve yerel yönetimler ile iş birliği yaparak acil önlem alınması gerekmektedir" dedi

10 TEMEL İLKE
Çalıştay'ın öğleden sonraki değerlendirme toplantısında 10 temel ilke belirleme çalışması yapıldı. Aşağıdaki ana konular belirlendi:
1-Ortak Su Kültürü.
2-Antik Başkentler/Teke Yöresi Kültür Mirası (Yörük kültürü).
3-Mavi Lekeler/Farklılaşan Yer altı Coğrafyası (Mağaralar).
4-Yer altı Ekonomisi/Antik Kent-Su-Enerji-Tarım-Mermer-Solar Enerji.
5-Stratejik Yol/Bölgesel Strateji.
6-Geçiş Bölgesinden, Etkileşim Bölgesine.
7-Buluşturan Bölge/Öğrenci Nüfusu.
8-Yaşam Zenginliği.
9-Ekoloji (Koruma Alanları; Milli Parklar...).
10- Tarımsal Ekonomi, Kırsal Kalkınma Stratejisi.
11-Suyun Yönetimi/Göl Yönetim Planı.
12-Paylaşım (Kaynak, İnsan, Bilgi, Teknoloji...).

Alınan bilgiye göre, 2013 yılında yapılacak Tarihi Kentler Birliği Toplantısı, birliğe üye olan Dinar'da yapılacağı, Dinar'daki Kültürel, Tarihi ve Marsyas Festivali konuları ile ilgili istişare yapılacağı öğrenildi.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.