BUTSO-BAKA Hibe Destek Projesi Basın Bülteni
İlimizin lokomotif sektörlerinden biride bildiğiniz üzere Doğaltaş Madencilik ve Mermerciliktir.
Mermercilik sektörü gerek istihdam olarak bünyesinde barındırdığı yaklaşık 4.000 çalışanı ile ve gerekse ihracat ile ülke ekonomisine kazandırdığı katma değer ile ciddi bir öneme sahiptir.
Yurdumuzdan birçok firma ilimizde gerek ocak ve gerekse fabrika açmak sureti ile katma değer oluşturmaya devam etmektedirler.
Ülkemiz ekonomisi için katma değer oluşturan tüm müteşebbislerimize huzurunuzda teşekkür ediyorum.
İlimiz ekonomisinde büyük öneme sahip Mermercilik sektörü ile ilgili ciddi bir proje hazırlamak sureti ile ilimiz müteşebbislerine ve ekonomisine katkıda bulunmak istedik.
Bunu da gerçekleştirdik.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) arasında Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında "Doğaltaş ve Mermercilik Sektörünün Sürdürülebilir Rekabetçilik düzleminde Mevcut Yapısal Durumunun Araştırılması ve Kümelenme Yaklaşımından Faydalanarak Geliştirilmesi için Envanter Çalışmasının Yapılması " isimli bir projemiz hibe desteğine hak kazanmıştır.
Proje 26 Mart 2012 tarihinde BAKA ile karşılıklı imza altına alınarak uygulamaya alınmıştır. Proje süresi 3 ay olup, 26 Haziran 2012 Tarihinde sona erecektir.
Projemiz ile teklif edilen çalışma, Ekonomi Bakanlığı'nın "İl İl Dış Ticaret Potansiyeli" Araştırmasında, Burdur'un kalkınmasında öncülük edeceğini belirttiği sektörlerden birisi olan Doğaltaş ve Mermercilik Sektörü' ne ilişkin envanter çalışmasıdır.
Sektör ihracatı TİM 2011 İhracat verilerine göre Burdur ilinin toplam ihracatının % 43'ünü oluşturmaktadır.
Anlaşıldığı üzere, Burdur Beji gerek marka olma potansiyeli ve gerekse yüksek ihracat rakamları ile Sektör, Burdur İlinin rekabetçiliğini arttırma potansiyeline sahip en önde gelen sektörlerdendir.
Projemiz ile Burdur'da Doğaltaş ve mermer sektöründe mevcut durumun araştırılması ve değerlendirilmesi, yaşanan sorunların belirlenmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve bu bağlamda kümelenme eğiliminin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Amaç doğrultusunda Doğal Taş ve Mermercilik sektörünün üretim, kapasite, ihracat potansiyeli ve diğer gösterge değerleri kümelenme yaklaşımı ile analiz edilerek bu sektörün envanter çalışması gerçekleştirilecektir
Proje sonunda Burdur'da Doğaltaş ve mermercilik sektörünün gelişme potansiyeli ve ilin gelişmesine yapacağı katkı ortaya konulacaktır.
Projemizde anket yöntemi ve birebir görüşmeler ile Burdur' da Doğaltaş ve Mermer Sektörüne ilişkin mevcut veriler toplanacak, Literatür çalışması ile sektörün genel durumuna ilişkin bilgilere ulaşılacak ve ayrıca sektörü etkileyen tüm aktörlerin görüşlerinin alınacağı bir çalış tay düzenlenecektir.
Proje sonunda ise elde edilen tüm bilgiler ve araştırma sonuçları basılı ve dijital ortamda bu bilgilere ihtiyaç duyan tüm ilgililere, potansiyel yatırımcılara, tedarikçi ve müşterilere, sanayicilerimize ve kamu otoritelerine sunulacaktır.
Burdur'un stratejik planının hazırlanmasına veri sağlayacağını düşündüğümüz bu çalışmamız araştırmanın önemi ve gerekliliği hakkında özendirici olacak, ihtiyaç duyulan diğer sektörlerde de envanter çalışmaları yapılmasına önayak olacaktır.
Projemizin başladığını Burdur Kamuoyuna duyurmaktan mutluluk duyar, Burdur' a hayırlı olmasını temenni ederiz.