Skip to main content

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği Eğitim Etkinliği verimli geçti.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) 8-9 Mart 2017 tarihleri arasında YGS sınavına girecek öğrencilere, Mesleki-Teknik lise öğrencilerine ve üyesi olan aile şirketlerine yönelik bir dizi eğitim gerçekleştirdi. Eğitimci olarak davet edilen TOBB ETÜ SEM Öğretim Görevlisi Dr. Cengiz Tavukçuoğlu tarafından verilen seminerlerde “Başarıya Giden Yol, Mesleki - Teknik Eğitimde Motivasyon ve Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışması” isimli eğitimlere yoğun ilgi gösterildi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Burdur Ticaret ve Sanayi olarak meslek sahibi olmak ve meslek seçiminin öneminin farkındayız. Beklentimiz; üniversite eğitimi sayesinde bu coğrafya için iyi yetişmiş, dünyayı tanıyan, kendine güvenen, araştıran ve sorgulayan başarılı bir genç neslin yetişmesidir. Bu sebeple; YGS öncesinde sınava hazırlanan öğrencilerimizin, streslerini ve heyecanlarını ortadan kaldırmak, moral ve motivasyonlarını en üst seviyeye çıkartmak amacıyla, TOBB ETÜ SEM Öğretim Görevlisi Sayın Dr. Cengiz Tavukçuoğlu’nu ilimize davet ettik. 8 Mart 2017 tarihinde MAKÜ Konferans Salonu’nda, 9 Mart 2017 tarihinde Gölhisar Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu ve Burdur Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlediğimiz eğitimlere katılım bizleri oldukça memnun etti. Aynı zamanda Sayın Hocamız tarafından 9 Mart 2017 tarihinde Odamız Konferans Salonu’nda verilen “Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışması” isimli seminerin de, geneli aile şirketi olan üyelerimizin kurumsallaşma sürecine katkı sağladığı kanaatindeyiz“ dedi.

Dr. Cengiz Tavukçuoğlu tarafından, MAKÜ Konferans Salonu ve Gölhisar Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda verilen “Başarıya Giden Yol” adlı eğitimlerde; güçlü, hedef-motivasyon yöntemi, meslek seçiminin temelleri, motivasyonun temelleri, başarılı olmanın sırları ve YGS öncesi sınav stresini yenmenin önemi ile ilgili konulara yer verildi.

BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR
Dr. Cengiz Tavukçuoğlu öğrencilere; “Önce hedeflerimizi belirlemeliyiz. Mesele üniversite okumak değil. Bütün insanların uyguladıkları bir yöntem var, birincisi 'İnanmak', ikincisi 'Bedel ödemek'. Ülkemizdeki insanların en büyük problemi, hedef belirleyememeleridir. Alın teri dökmeden, gözyaşı dökmeden, başarı gelmez. İnsanlar bugün, kısa yoldan başarılı olmak istiyor. Kısa yoldan başarı gelmez. Başarı için sabırla çok çalışmanız gerekiyor” dedi.

MESLEK SEÇİMİNDE DOĞRU KARAR
Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Mesleki ve Teknik Eğitimde Motivasyon” eğitimde konuşan Dr. Tavukçuoğlu; “Kendi yolculuğunuzun sahibi olun, bu da kendinizi iyi tanımakla mümkündür. Doğru meslek seçimi, kariyer basamaklarını hızlı tırmanmanızı sağlayacaktır. Geleceğinize ilişkin yön verirken meslek seçiminin önemini göz önünde bulundurmalı, meslek seçimi yaparken mutlaka o mesleğin özelliklerini, gerekliliklerini araştırmalı ve kendi kişisel özellikleriniz ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmelisiniz” dedi.

AİLE ŞİRKETLERİNDE KUŞAK ÇATIŞMASI
Dr. Cengiz Tavukçuoğlu tarafından BUTSO’da aile şirketlerine gelecekte de var olmanın yolları anlatıldı. BUTSO üyelerinin yoğun katılım gösterdiği seminerde yetişkin birer birey haline gelen çocukların aile şirketlerine katılması ile büyük çatışmaların yaşandığını vurgulayan Dr. Cengiz Tavukçuoğlu aile şirketlerini bekleyen büyük bir tehlikenin varlığına da dikkat çekti.

Eğitimde Dr. Tavukçuoğlu “Dünyada ve Türkiye’de şirketlerin %90-95’ini aile şirketleri oluşturuyor. Rakam bu kadar büyük olunca aile şirketlerindeki yönetim, gelecek nesillere devir ayrı bir önem kazanıyor. Dünyada aile şirketleri genelde 1-2 nesil sonra dağılma tehlikesi ile karşı karşıya geliyor, şirketleri sadece %3’ünün 4. nesile ulaşabiliyor. Aile şirketlerinde parçalanmaya neden olan faktörlerin başında şirketlerdeki kuşak çatışmaları yer alıyor. Büyük ekonomik krizlere direnebilen aile şirketleri aile fertleri arasındaki uyuşmazlık ve kavgalar nedeniyle kolayca dağılabiliyor” dedi.

Aynı zamanda kuşak farklılıklarına dikkat çeken Dr. Cengiz Tavukçuoğlu yaptığı kuşak sıralamasını şöyle özetledi;
“Gelenekçiler (71 yaş üzeri olan kişiler): Gelenekçiler/Sessiz Kuşak” olarak adlandırılıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda doğan, pek çok ekonomik ve politik belirsizlik ortamında büyüyen bu kişiler kuralcı ve risk toleransına sahip olmayan kişiler.
Baby Boomer’lar (52 yaş ve üzeri olan kişiler): Aile şirketlerinde genelde kurucu kuşakları oluşturuyorlar. Temel düşünceleri “çalışmak için yaşa”.
X Kuşağı (36 yaş ve üzeri olan kişiler): Çalışmak için yaşa” diyen önceki kuşağın aksine “yaşamak için çalış” düşüncesine sahipler.
Y Kuşağı (16 yaş ve üzeri olan kişiler): Bilgisayarla büyüyen ilk nesili oluşturuyorlar. Eğitimli, her konuyu sorgulayan, kendi seçimlerini yapan, yaratıcı ve işverenden daha fazlasını isteyen grubu oluşturuyorlar.
Z Kuşağı (2000 ve sonrası doğan kişiler): Henüz çocukluk ve gençlik çağını yaşayan grup. Derin duygusallıkları ile kristal nesil olarak adlandırılıyorlar. Dünya ile ilgileri olmayan grup ileri teknoloji kullanımları ile ayrışıyor”

Dr. Tavukçuoğlu tüm aile şirketlerinin kuşak çatışması yaşamamak için daha dikkatli davranmaları gerektiğinin önemini vurgulayarak “Yeni kuşakları reddetmeden inovatif bakış açılarını değerlendirmek şirketlerin geleceğine büyük katkı sağlayacaktır. Tecrübeli üst kuşaklar ile yeni kuşaklar arasında bağ sağlanırsa, iş koşulları kuşakların durumlarına göre özel olarak düzenlenirse aile şirketlerinin geleceğinde büyük fark yaratılacak ve başarı ortaya konulacaktır” dedi.

Eğitimin sonunda Dr. Cengiz Tavukçuoğlu’na teşekkür eden Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, anmalık olarak bakır işlemeli tabak hediye etti.

İlgili Fotoğraflar:

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.