Bireysel başarıdan, kurumsal başarıya geçmeliyiz
OSB Başkanı Oktay, "Bu tür verimlilik ve kurumsallaşma gibi seminerlere, Burdur firmalarının büyük ihtiyacı olduğu halde, ilginin yeteri kadar olmadığını" ifade ederek, üzüntülerini belirti.
Çok fazla katılım olmamasına rağmen verimli geçen seminer, Burdur'un önde gelen ve işini ciddiye alan firma sahipleri tarafından dikkatle izlendi. İki saat olarak planlanan seminer, katılımcıların soru-cevaplı diyalogları ile yaklaşık dört saat sürdü.
Toplantıya, Burdur OSB ve Burdur TSO Meclis Başkanı Feyzi Oktay, OSB Yönetimi, Burdur TSO Genel Sekreteri Sedat Öz, Organize Sanayi Bölgesi'nden iş adamları katıldı.
MPM Uzmanı Naim Cesur konuşmasının başında "Türk insanının geneline baktığımızda bireysel başarıya yatkın" olduğunu, "Bir Türk dünyaya bedeldir, ancak iki Türk hiçbir şey değildir" özdeyişinin esprili söylemiyle vurguladı. Almanya deneyiminden hareketle "Ben değil, biz olmalıdır" dedi. İşletmelerde yetki, sorumluluk ve paylaşmanın önemini de anlatan Cesur, "Üretim yönetimindeki değişimler" başlığı altında; üretim, tasarım, yönetim, pazarlama, kalite, sermaye konularını örneklerle açıkladı. Verimlilik konusunu, "üretilen mal ve hizmetler (çıktılar) ile bu üretimi gerçekleştirmek için kullanılan kaynaklar (girdiler) arasındaki ilişkiler olarak ayrıntılı biçimde anlattı. Konu başlıklar altında "verimli" bir seminer gerçekleşti.
Ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Milli Prodüktivite Merkezi Uzmanı Naim Cesur, Almanya'da 5 yıl kaldığını ve orada eğitim görenlerin %70'inin mesleğe yönlendirildiğini, yöneldiği işi en iyi şekilde öğrenen ve yapabilen nitelikli elemanlar olarak yetiştiğini söyledi. Ülkemizde de bunun büyük eksikliğine kalifiye eleman yetersizliğini göstererek, böyle bir oluşumun çok uzun zaman alacağını belirtti.
"Türkiye'de meslek kuruluşları ve seminerler ile bu ihtiyacı karşılamak durumundayız" diyen Cesur; "Küçük çaplı verimlilik prensiplerinin uygulanması ile %20-30 oranlarında verimlilik artışları sağlanabileceğini" vurguladı