Skip to main content

BAŞKAN YUSUF KEYİK’TEN 2020 EKONOMİ PANORAMASI

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik 2020 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunup, 2021 yılı beklentilerini açıkladı.
Son yıllarda küresel değişimlere dikkat çekerek açıklamasına başlayan Başkan Yusuf Keyik: “Öncelikle belirtmeliyim ki gerek ülkemizde ve gerekse ilimizde iş dünyası büyük bir mücadele verdi. Tüm zorluklara rağmen üretime, ihracata ve istihdama devam etmeye çalıştı.  Yakın geçmişe bakacak olursak son 10-15 yıl içerisinde ekonomik krizler ihracatta en büyük pazarlarımızdan olan Arap yarımadasında ciddi toplumsal sorunlar yaşattı. Yaşanan Arap Baharı ile Orta Doğu ülkeleriyle pazarımız zorlaştı. Pazarlara açıldığımız kapılar zora girdi. Bir de Suriye ile yaşanan problemler önemli bir siyasal sorun olarak karşımıza çıktı. Tüm bu süreçlerin olumsuz etkilerini henüz atlatamadan corona virüs salgını tüm dünyaya bir kâbus gibi çöktü, ülkemiz ve kentimiz de bundan nasibini aldı.  Hiçbir ülke böyle bir pandemi ve zorunluluklarına hazırlıklı değildi ama gelişmiş ve ekonomik istikrarı yakalamış olan ülkeler hastalıkla etkin mücadele etmeyi başaramadılarsa da büyük desteklerle ekonomilerini ayakta tutmayı başardılar. Türkiye’de ve Burdur’daki iş dünyası olarak gerek katkı ve fedakârlıklarla (ki bu süreçte iş insanlarımız işten çıkartmamaya çalıştı, süreci toplumsal bir dayanışma olarak gördü ve eldeki tüm birikimlerini tüketti) ve gerekse kamunun önemli destekleriyle süreci bugüne kadar getirdik” şeklinde konuştu.
 
“ALIŞVERİŞLERİMİZİ YEREL İŞLETMELERİMİZDEN YAPALIM”
Genel olarak ekonominin KOBİ temelli olduğunu kaydeden ve bu süreçte KOBİ’lerin kredilere yöneldiğini söyleyen Başkan Yusuf Keyik: “Ekonomisi KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) temelli olan ülkemiz bu zorluklara rağmen dayandı, ayakta durmaya çalıştı. Kısıtlamalar arasında tüm önlemleri alarak üretmeye ve ihraç etmeye devam ettik; kapasitemizi ve ihracatımızı artırdık. Sonrasında döviz kurlarındaki olağanüstü artışlar ve hareketlilikler maliyetlere yansıdı ve kâr payları eridi. Ürettik fakat para kazanamadık. Sermaye tabanlı KOBİ’ler bu süreçte elindeki tüm ihtiyat akçelerini de tüketti.  Üretim sektörü az da olsa tekeri döndürmeye devam etti.  Eğitim, turizm ve hizmet sektörleri ise maalesef büyük yaralar aldı. Kredi gibi araçlar da çözüm olmamaya başladı. İşleri büyük ölçüde ve hatta tamamen duran işletmelerimizin bu kredileri vadesinde ödeyebilmesi mümkün gözükmemektedir. Aktif olan bazı sektörler için farklı destek mekanizmaları bulunmalı, daha uzun vadeli ve daha kapsamlı hibeler veya doğrudan yardımların ölçüleri büyütülmelidir.  Tüketiciler yerel işletmeleri daha fazla tercih etmeleri gerekmektedir ki yerel işletmelerimiz, yerel markalarımız çok güçlü şirketlere ezilmesin. Vatandaş olarak bizler ilimizden ve yerel işletmelerimizden alışverişlerimizi yapmalıyız. Unutulmamalıdır ki yerelden yaptığımız her alışveriş ilimizdeki firmaların kapasitelerin büyümesine ve Burdur’da istihdamın artmasına etki edecektir” dedi.
 
BUTSO AİLESİ OLARAK ÇALIŞIYORUZ
Başkan Yusuf Keyik: “2020 yılında üyelerimizin bu süreci en hafif şekilde atlatmaları için şahsım, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Meclis Üyelerimiz üzerimize düşen görevlerimizi yerine getirme gayreti içerisinde olduk. Bu yıl yaşadığımız olumsuz konjonktüre rağmen Odamız Genel Sekreterlik birimi başta olmak üzere, Kalite ve Akreditasyon Birimi, Özel Kalem Birimi, Ticaret Sicil Birimi, Oda Sicil Birimi, Muhasebe Birimi, Sanayi ve Ticaret Birimi, Bilgi İşlem Birimi, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi, K Yetki Belgeleri ve İş Makineleri Birimi olarak üyelerimizin menfaatine olacak her türlü çalışma ve proje için hizmetlerimize ara vermeden devam ettik. Biz Ticaret ve Sanayi Odası ailesi olarak 2021 yılında da planladığımız stratejik plan ile faaliyetlerimizin yanı sıra Burdur için faydalı sağlayacağını düşündüğümüz her türlü çalışmanın içinde olacağız” dedi.
 
BUTSO, COVİD-19 SÜRECİNİ NASIL YÖNETTİ?
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik 2020 yılındaki faaliyetleri hakkında şunları söyledi:
TARİH FAALİYETLER
  • 6 Ocak 2020 Destekçisi olduğumuz “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” kapsamında istihdam sağladığımız ve bağımlı bireyin sadece bağımlılık konusunda değil sosyal, ekonomik, psikolojik, sağlık gibi bir çok yönden iyileştirilmesi hakkındaki  toplantıya Yönetim Kurulumuzla birlikte katıldık.
  • 9 Ocak 2020 Bölgesel kalkınma misyonuyla şahsım olarak Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı sorumluluğunu üstlendik.
  • 14 Ocak 2020 Ankara’da 7. OSB Enerji Zirvesi “Enerji Verimliliği” toplantısına katıldık.
  • 26 Ocak 2020 Elazığ- Malatya depremzedeleri için yardım kampanyası başlattık.
  • 29 Ocak 2020 İlimizdeki basın mensuplarıyla 2019 değerlendirme toplantısı, 2019 yılının ekonomik panoraması ve 2020 yılı hedeflerimiz hakkında bir araya geldik.
  • 31 Ocak 2020 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hakkında seminer düzenledik.
  • 7 Şubat 2020 İzmir’deki Türkiye’nin en büyük Tarım ve Hayvancılık Fuarı olan Agroexpo 15. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarını ziyaret ettik.
  • 12 Şubat 2020 Isparta- BLTTÜRK TV’de Gerçek Gündem adlı programa canlı yayın konuğu olarak ilimiz ve bölgemiz ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunduk.
  • 2 Mart 2020 Odamız Meclis Salonunda ilimizdeki Sivil Toplum Kuruluşu Başkan ve temsilcileriyle birlikte ülkemizin gerçekleştirdiği Bahar Kalkanı Harekâtında askeri birliğimize yapılan İdlib saldırısını kınayıp,  harekâta destek açıklamasında bulunduk.
  • 3 Mart 2020 İmalatçı sanayici firmalarımızın ihracat yapmalarına rehberlik etme ve hazırlama çalışması gerçekleştirdik.
  • 3 Mart 2020 MAKÜ İİBF’de “Ülke Kalkınmasında Vergi’nin Gücü” konulu konferansta üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle biraraya geldik.
  • 4 Mart 2020 Burdur Kadın Girişimciler Kurulu’nun 7-8 Mart 2020’de İstasyon Caddesinde yapacakları Üreten Kadınlar Etkinliğin destekçisi olup, tüm üyelerimizi ve vatandaşları davet ettik. Etkinliğe şahsım ve yönetim kurulum olarak katılarak üreten kadınlarımıza destek olduk.
  • 11 Mart 2020 Pandemi sürecine kadar ilçe ziyaretlerimizle (Gölhisar, Yeşilova, Çavdır) üyelerimizle bir araya gelerek onların memnuniyet, görüş ve taleplerini aldık. Pandemi sürecinin başlangıcında da tüm üyelerimizi ihracat kalemlerini yeniden düzenlemelerini ve finansal planlamalarını ona göre atmalarını istedik. Normalleşme sürecinde de üyelerimizin hasar kontrolü yapıp, faaliyetlerini sürdürmelerine rehberlik ettik.
  • 11 Mart 2020 Emlak işletmelerimize Ağustos sonuna kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları gerektiğini, belge için başvuruların 26 Mart’a kadar devam edeceğini belgeyi almayan emlakçıların faaliyet yapamayacağı ve yeni işletme açamayacaklarını, üyemiz olsun veya olmasın Emlak Danışmanı Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmasına aracılık edeceğimizi açıkladık.  
  • 27 Mart 2020 Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank ve odamız ortaklığı ile ” İşe Devam Desteği Kredisi” kapsamında Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli olarak tüm üyelerimizin kredi kullanabilmelerine vesile olduk.
  • 8 Nisan 2020 TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun düzenlediği “Corona Virüs ve Ekonomide Alınan/ Bekleyen Tedbirler” konulu video konferansa katılarak sorularımızı ilettik.
  • 27 Nisan 2020 TOBB ile Deniz Bank arasında imzalanan ”Nefes Kredisi protokolü” kapsamında üyelerimizin kredi imkânı ve finansman desteği sorunlarını çözmeye çalıştık.
  • 29 Nisan 2020 Halk Bank ile ”Küçük İşletmelere Can Suyu Kredisi” kapsamında da kredi imkânı sağladık.
  • 6 Mayıs 2020 Ramazan ayı münasebetiyle Sosyal Yardımlarımız kapsamında 900 aileye gıda paketi verdik.  
  • 20 Mayıs 2020 Önceki Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Albayrak’ın katıldığı ve TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun organize ettiği “TOBB Ekonomi Buluşması” video konferansına katıldık.
  • 15 Haziran 2020 Burdur Valiliğinden Balıkesir Valiliğine atanan Vali Hasan Şıldak için MAKÜ- Lavanta Otel’de veda programı düzenledik.
  • 18 Haziran 2020 Meclis Salonumuzda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, BAKA koordinasyonuyla Covid-19 Pandemisinin turizm, tarım, hayvancılık, sanayi gibi sektörlerdeki mevcut etkilerinin girdi-çıktı yöntemiyle tespit edilerek negatif etkilerinin ilimizde minimize edici önlemleri hakkında video konferansa katıldık. Bu faaliyetimizde ilimizin ilgili sektör temsilcileri de yer aldı.
  • 19 Haziran 2020 TOBB-BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri A.Ş. toplantıları devam etti.
  • 16 Temmuz 2020 BAKA Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yücel Yıldırım İŞGEM (İş Geliştirme Merkezleri) hakkında bilgilendirmede bulundu.
  • 16 Temmuz 2020 GÜROK A.Ş. Genel Koordinatörü Sayın Süleyman Aygen’le 2. OSB’ye yapılacak yatırımlar hakkında değerlendirme ve güncellemelerde bulunduk.
  • 18 Temmuz 2020 TBMM’deki tüm milletvekillerine ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na “Vergi Öneri Paketi” hakkındaki hazırladığımız raporumuzu ileterek, takipçisi olduk.
  • 29 Temmuz 2020 Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Burdur Belediyesi  müdür ve temsilcileriyle ekmek fiyatları hakkında Bakanlığa görüş bildirilmesini kararlaştırdık.
  • 1 Ağustos 2020 Covid-19 salgının Burdur iş dünyasına sosyoekonomik etkileriyle ilgili anket hazırladık.  
  • 28 Ağustos 2020 Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi kuruluş toplantısına katılarak, göllerimizin kuraklığı, sanayi bölgeleri atıklarının geri dönüşümleri ve diğer bölgemizi ilgilendiren sosyoekonomik konularda Isparta Milletvekili Sayın Gökgöz’ün yanı sıra Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri, BAKA yetkilileri ve akademisyenlerle bir araya gelerek bölgesel adımlar atmaya devam ettik.
  • 18 Eylül 2020 TSE - ISO 9001:2015 Gözetim Tetkikinden başarıyla geçerek kalitemizi yükselttik, akreditasyonla ilgili de geliştirme ziyareti gerçekleştirdik. Böylece Odamızda Kalite Sisteminin etkin uygulanması, standartların etkinliğinin sağlanarak üyelerimize beş yıldızlı oda hizmeti sunmayı sürdürdük.  
  • 24 Eylül 2020 İlimizde ana caddeler ve halk pazarında yaşanan araç yoğunluğu ve yaya geçitleri revizesi için Burdur Valiliğindeki Trafik Düzenleme Toplantısına katılarak önerilerimizi ilettik.
  • 1 Ekim 2020 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın başkanlığında gerçekleşen OSB’lerin sorunları ve çözüm önerileri ile Covid-19 sonrası OSB’lere yol haritası video konferansına katıldık.
  • 20 Ekim 2020 TOBB’un organize ettiği video konferansta OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) toplantılarına da katılım gösterdik, üyelerimizden gelen sorular ve önerilerimizi ilettik.
TARİH ODAMIZDAN ONLİNE- ÜCRETSİZ EĞİTİMLER
  • 18 Kasım- 17 Aralık tarihleri arasında üyelerimize ve çalışanlarımıza mesleki ve kişisel eğitimlerin verilmesi ve geliştirilmesi kapsamındaki eğitimler online video konferans yöntemi ile zoom programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Üyelerimiz eğitimlerden memnuniyet duydu ve olumlu geri dönüşler aldık. Ücretsiz online eğitimlerde e-ticaretin önemini ve firmaların dijitalleşmesinin faydalarını, dijital pazarların önemini de anlattık.
  • 18 Kasım 2020 Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı TOBB Türkiye Ekonomi Şurasına katılarak, ilimizin ekonomik sorunlarını aktardık.
  • 9 Aralık 2020 Sosyal medya hesaplarımızdan il ekonomimizi canlandırmak amacıyla “Alışverişi Yerel Esnaftan Yap… Gel Al ve Paket (İnternet) Servislerinde Yerel İşletmeleri Tercih Et” çağrısında bulunduk.
  • 10 Aralık 2020 Üyelerimize Kısa Çalışma Ödeneği, Pandemi Destek ve Hibeleri, Kira Destekleri, Esnaf, Sanatkâr Ve Gerçek Kişi Tacirlere Verilecek Destekler ve diğer uygulamalar hakkında güncel bilgileri ilettik.
  • 15 Aralık 2020 Ziraat Bankası ile imzaladığımız protokolle Tedarik Zinciri Finansmanı hakkında somut adımlar atarak, üyelerimizin güvenli ticaret sisteminde üyelerimizin finansman sorunlarına çözüm oluşturmaya çalıştık.  
  • 16 Aralık 2020 Sanayi Tesisleri ve OSB’ler İçin Sıfır Atık Uygulaması webinarına çevrimiçi olarak katıldık.
  • 18 Aralık 2020 İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Emre Çay ile protokol imzaladık.
  • 24 Aralık 2020 Matrahsız beyannameler hakkında, TOBB’a “Yıl içerisinde birden fazla verilmesi gerekip Damga Vergisi ödemesi gerektiren matrahsız/boş beyannamelerdeki Damga Vergisinin kaldırılması” önerimizi ilettik.
  • 27 Aralık 2020 Uzaktan eğitime destek için İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze tablet desteği (#TOBBküçükparmaklar) açıklaması yaptık.
  • 29 Aralık 2020 Yapılandırma fırsatı ile üyelerimizin geçmiş dönem aidat borçlarının gecikme zamlarını silme fırsatı sunduk. Yoğun bir şekilde yapılandırma işlemlerine devam ettiğimiz sürecimiz 28 Şubat 2021 tarihine kadar devam edecek. Geçmiş dönemlere ait aidatlarında gecikme zammı olan üyelerimizi odamıza bekliyoruz. Yapılandırmaların detayları web sayfamızda (www.butso.org.tr) mevcuttur.
  • 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da odamızın web sayfasından, SMS ve e- maillerle etkinlikleri, güncel gelişmeleri ve duyuruları üyelerimize illettik.
  • Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Toplantılarına online olarak katılarak ilimizi ve Batı Akdeniz Bölgesinin ekonomik gelişimi hakkındaki görüş, öneri, plan, projeleri aktarmaya devam ettik.
TOBB VE BAKANLIKLARLA DİYALOG HALİNDEYİZ
  • 2020 yılı içerisinde Ticaret Bakanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın yer aldığı video konferanslara online katılım sağlayarak taleplerimizi iletme ve çözüm metotları bulma fırsatını yakaladık.
  • TOBB ve Ticaret Bakanlığı’nın video konferans eğitimlerini üyelerimize duyurarak, katılımları için davette bulunduk.
  • Bunların dışında Coğrafi İşaret, Marka Tescili ve Mahreç İşaretli Ürünler için çalışmalarımız devam ediyor. Yeni üye kayıtlarımız, kapasite raporu, iş makinesi ruhsatı, ekspertiz raporu, dolaşım belgesi onayı hizmetlerimizi sürdürüyoruz.
  • Yıl boyunca gerçekleştirilen toplantılarda Burdur’daki 2.  OSB için çalışmalarımızı yoğunlaştırıp, Müteşebbis heyeti Toplantılarında  2. OSB’mizi tamamlamayı sürdürdük.
  • Geriye dönük SGK prim teşvik başvurusu hakkında üyelerimizi bilgilendirdik.
  • Odamızda kurum ve kuruluşların destek ve hizmetlerinin üyelere aktarılması amacıyla bilgilendirmeler, IPARD Başvuru Çağrı İlanı, SGK Teşvik İade İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı ve VERBİS Bilgilendirme toplantısı gibi duyurular yaptık.
  • Odamıza kayıtlı üyelerimizle iletişimde bulunarak; dilek, şikâyet ve hizmet beklentilerini almak, yaşamış oldukları sektörel sorunların çözümüne yönelik gerekli adımların atılmasını sağlamak ve üyelerimize destek olunması amacıyla meclis ve yönetim kurulu üyeleri önderliğinde toplantılarımızı pandemi kurallarına uygun olarak devam ettirdik
  • İlimizdeki TOBB KGK (Kadın Girişimciler Kurulu)’nın faaliyetlerinde rehberlik ve destek çalışmalarımız devam etti.
  • Akademik çalışmalar ve milli eğitim başta olmak üzere ekonomik büyüme ve sosyokültürel kalkınmamız için desteklerde bulunduk.
  • İlimizdeki banka şube müdürleri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve kurum müdürleriyle iletişimlerimizi kesintisiz olarak sürdürdük.”
“BURDUR İHRACATI PANDEMİ TANIMADI”
Burdur’da bir önceki yıla göre ihracatın arttığını vurgulayan Başkan Yusuf Keyik: “Pandemi nedeniyle ilimizin ihracat rakamları yılın ilk yarısında istikrar gösteremese de ikinci yarısında, normalleşme süreciyle beraber toparlanma ve yükseliş trendine girdi. İhracatımız bir önceki yıla göre arttı.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından aylık yayınlanan verilere göre ilimizdeki ihracat değişimleri:  Ocak ayında %25’lik artış, Şubat’ta  %6,26’lık azalma, Mart’ta %13,6’lık azalma, Nisan’da %27,88’lik azalma, Mayıs’ta %48,43’lük azalma, Haziran’da %6,3’lük artış, Temmuz’da %4,57’lik artış, Ağustos’ta %12,78’lik azalma, Eylül’de %7,34’lük artış, Ekim’de %22,04’lük artış, Kasım’da %33’lük artış,  Aralık’ta %82,58’lik artış gerçekleşti. Genel toplamda ilimizde 2019 yılında 197 milyon 313 bin 330 dolarlık ihracat olması 2020 yılında ise %4,07’lik artışla 205 milyon 347 bin 220 dolarlık ihracat yapılması bizleri mutlu etti. Gerek 2019 yılı ve gerekse 2020 yılı için ihracatta emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
BUTSO OLARAK
Başkan Yusuf Keyik değerlendirmesinin son bölümünde şunları söyledi: “BUTSO olarak; 2021 yılında da üyelerimize vizyon kazandırmak adına eğitimlere devam etmeyi düşünüyoruz. İçinde yaşadığımız pandemi sürecinin bir an evvel son bulmasını eğitimlerimizin yüz yüze gerçekleşmesini, bu mümkün olmayacaksa online eğitimler ile üyelerimize ulaşmayı planlamaktayız.  Pandemi kurallarına da dikkat ederek üye ziyaretlerimizle üyelerimizi dinlemeyi sürdürmek istiyoruz. Üyelerimizin sorunlarını ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde çözüm aramaya devam edeceğiz.  
 
DÜN NEYDİK? BU GÜN NEYİZ? YARIN NE OLMAK İSTİYORUZ?
  • Finansmana Erişim
Ülkemizde en büyük sorunlardan biri finansmana erişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar ülke ekonomisine yön verenler bankaların uygun şartlarda kredi sağladıklarını söyleseler de finansman darlığına düştüğünü, teminat göstermekte yetersiz kalan işletmelerin geçmişteki ticari tecrübelerine bakılmaksızın kendi kaderlerine terk edildiğini görmekteyiz.
 
Geçmişte ticari başarılara imza atarak istihdam ve katma değer üretmiş olan işletmelere yönelik başta bulundukları yerlerdeki Ticaret ve Sanayi Odalarının referansları alınmak sureti ile bu işletmelerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesine fırsat verilmelidir.
  • Meslek Liseleri
Yarının meslek erbapları, yarının ihracatçılarının büyük kısmı bugünün meslek liselerinden mezun olan öğrencilerimizden oluşması gerekirken, gelinen noktada Meslek Liselerimiz hiçbir yere yerleşemeyen, adeta boşta kalan öğrencilerimizin tercih etmek zorunda kaldıkları okullar halini aldığını görmek bizleri üzmektedir.
 
Bu sebeple acil olarak Meslek Liseleri yeniden tanımlanmalı, bu okulların cazibeleri artırılmalı özendirilmeleri sağlanmalıdır.
 
Birçok işletmeye ara eleman yetiştiren meslek okullarımız ihtiyaca cevap veremez durumdadır.  İş beğenmemezlik sorununun meslek okullarının yeniden yapılandırılması ile giderileceğini düşünmekteyiz.
  • Mesleki Üniversiteler
Mesleki üniversitelerden mezun olan öğrencilerimizin kendi mesleklerini yapmaları halinde faizsiz ve/veya düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle desteklenmek sureti ile herkesin ihtisas alanı içerisinde mesleğini yapması veya o mesleğe uygun bir işte çalışması desteklenmelidir.
  • Sanayileşme ve Değişim
Bugün birçok sanayileşmiş ülkeler Endüstride 4.0 teknolojisini devlet politikası hale getirmişlerdir. Bazı ülkeler ise endüstride 4.0’ı bırakıp Endüstride 5.0 teknolojisi ile hareket etmektedirler. Dün olduğu gibi bugün de, yarın da bazı mevcut işler yerini yeni işlere bırakacaklardır. Bugün kendini yarınlara hazırlayamayan, yeniliğe kapalı işletmeler pek yakın bir zamanda kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaklardır. Bunu üzüntü ile hatırlatıyoruz. İşimizden para kazanmak istiyor isek oturmak yerine araştırmayı, gelişen teknolojiyi takip etmek zorundayız. Bilhassa Pandemi süreci ile artan birçok alışveriş ve ticaretler internet ortamından temin edilmiştir. Sattığımız ürün internet ortamından tedarik edilebiliyor ise ve daha uygun şartlarda alınabiliyor ise işletmenizin ekonomik ömrü ne kadardır varın onu siz düşünün…
 
Sonuç olarak hızlı gelişen bir teknoloji içerisindeyiz. Gelişen teknoloji içerisinde yer almak zorundayız. İşletmenizin web sayfası olmalı, o sayfa üzerinden ve/veya diğer internet siteleri üzerinden ürünlerimizi satış yapılabilir hale getirmek zorundayız.
İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz kurumsallaşmak sureti ile ürünlerini ihracata yönlendirmeleri gerekmektedir.
  • Gıda ve İhtiyaç Maddeleri
Biraz geçmişi hatırlatarak şu konuya girmek isterim: 1954 yılından itibaren artan nüfus ile birlikte pahalılık ve yokluk şikâyetleri baş göstermeye başlamıştır. Bunun üzerine İstanbul Belediyesi bir İsviçre Kooperatif Birliği olan(MİGROS) ile bir anlaşma yapmak sureti ile Türkiye’ye 20 gezici kamyon göndermesini istemiştir. Gezici kamyonların gelişi ile birlikte ülkemize market ve market zincirleri ilk adımlarını atmıştır. Böylece gıda ve ihtiyaç malzemelerinin halka en uygun fiyat ve kaliteden belediye kontrolünden sunulmasının yolu açılmıştır. 1975 yılında Migros Koç grubu yönetiminde ülke genelinde hizmet vermeye başlamıştır.
 
1954 öncesi ve sonrasında köyümüzde, kentimizde mahalle bakkallarımız vardı.  Vatandaşlarımız ihtiyaçlarını mahallindeki bakkallardan peşin ve veresiye olarak satın alarak ihtiyaçlarını karşılıyorlardı.
 
Zaman içerisinde vatandaşlarımızın ülke genelinde yaygınlaşan market zincirleriyle (genellikle üç harften oluşan isimleri bulunan market zincirleriyle) tanışmasıyla mahalle bakkallarımız var olma ile yok olma arasında can çekişir hale gelmiştir.
Bunun etkilerinden biri de kredi kartı olmuştur. Kredi kartları ile birlikte deftere yazdırmalar azalmış, kartlı borçlanmalar çoğalmıştır. Hele ki internet alışverişinin gündeme gelişi ile birlikte bilhassa 40 yaş ve altındaki grup internet alışverişlerini tercih eder hale gelmiştir.
 
Bunları neden hatırlatmak ihtiyacını hissettim… Bugün işletmemizi açmak ve müşteri beklemek yeterli gelmemektedir. Gelişen teknolojiye ayak uydurmamız gerekmektedir. Pandemi süreci internet alışverişinin önemini bir kez daha göstermiştir.  
  • Kooperatifler ve Üst Birlikler
Bilhassa tarım ve hayvancılık ürünlerinde faaliyet gösteren kooperatiflerin denetimleri sağlıklı bir şekilde yapılmak sureti ile tarımsal ve hayvansal ürünler yerelde toplanmak suretiyle büyük şehirlerde yer alacak üst birlikler aracılığı ile daha uygun şartlarda nihai tüketicilere ulaşımı sağlanmalıdır.
 
2021 YILI İÇİN
Yıl boyunca iletişimde olduğumuz, bizleri dinleyen, önerilerimizi alıp değerlendiren, neticeye ulaştıran TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyoruz… Sosyoekonomik ve sosyokültürel açıdan 2021 yılının İstiklal Marşı Yılı ilan edilmesi bizleri gururlandırdı. Finansal konularda da reformlar ve doğru politikalarla daha refah, geleceğe yatırım yapan, çeşitli sektörlerde proseslerin mamule dönüştüğü bir yıl olmasını diliyoruz. Covid-19 aşısının ekonominin seyrine etki edeceği bir yılı yaşayacağız. 2021 yılının tüm dünyada, ülkemizde ve ilimiz genelinde üyelerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza ticari hayatın verimli bir yılı olarak geçmesini diliyorum.”
 
Fotoğraflar:
Panaroma 2020(1)
Panaroma 2020(10)
Panaroma 2020(11)
Panaroma 2020(12)
Panaroma 2020(13)
Panaroma 2020(14)
Panaroma 2020(15)
Panaroma 2020(16)
Panaroma 2020(17)
Panaroma 2020(18)
Panaroma 2020(19)
Panaroma 2020(2)
Panaroma 2020(20)
Panaroma 2020(21)
Panaroma 2020(22)
Panaroma 2020(23)
Panaroma 2020(24)
Panaroma 2020(25)
Panaroma 2020(26)
Panaroma 2020(27)
Panaroma 2020(28)
Panaroma 2020(29)
Panaroma 2020(3)
Panaroma 2020(30)
Panaroma 2020(31)
Panaroma 2020(32)
Panaroma 2020(33)
Panaroma 2020(34)
Panaroma 2020(4)
Panaroma 2020(5)
Panaroma 2020(6)
Panaroma 2020(7)
Panaroma 2020(8)
Panaroma 2020(9)
Panaroma 2020

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.