Bakan Zeybekci BUTSO’da Burdurlu İş Adamlarıyla Bir Araya Geldi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Burdur Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde düzenlenen İş Adamları ile İstişare Toplantısı’na katıldı. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik’in karşılama konuşmasının ardından Bakan Zeybekci Burdur’daki sanayici iş adamlarına, geçmişten günümüze Türkiye Ekonomisi’nde olan değişimler ve gelecek için atılacak adımlar ile ilgili bilgiler verdi.
Türkiye’nin 1991 yılında yaşadığı ekonomik krizin etkilerinin 2060 yılına kadar yaşanacağını kaydeden Bakan Zeybekci, “Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisiyiz, yani dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisiyiz. Milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan, 11 bin dolara getirdik eğer 2001 krizindeki o soygun olmamış olsaydı, Türkiye bugün milli geliri 18 bin dolardı ve biz dünyanın 13’ncü büyük ekonomisiydik, en kötü 14’ncü ekonomisiydik. Avrupa’nın 6’ncı değil 4’ncü büyük ekonomisiydik, ne kaybettiğimizin bilinmesi için söylüyorum bunu, o günler yaşanmasaydı ne olacaktı onun için söylüyorum. Ayrıca tabi ki 1991’deki popülizm, yeni o koalisyonlar kurulsun diye bu millete verilen, bu millete verilen derken hayırlı bir şey değil tabi ki, nereden veriliyor, kimin cebinden veriliyor. O gün babamız öyle dedik, biz ödedik, çocuklarımız ödeyecek, bir de çocuklarımızın çocukları ödeyecek, 2060’a kadar devam edecek bu açık, bugünkü sosyal güvenlik sisteminin içine atılan bu dinamitin, patlamanın etkisini 2060’a kadar anca toparlayabileceğiz” dedi.
HEDEF DIŞ TİCARETİ MİLLİ PARAYLA YAPMAK
Dış ticarette Türk Lirası’nın kullanılmasını hedeflediklerini söyleyen Bakan Zeybekci, “Çin, Türk lirasını kendi endeks birim paraları arasına aldı. Bu da önemli bir gelişme. Hedef İran, Rusya, Irak Suriye, körfez ülkeleri gibi bütün ülkelerde ticarette milli para kullanılması. 430 milyar dolarlık dış ticaretin yüzde 10’luk dilimini yaparsak cari açık finansmanıyla ilgili problemler ortadan kalkacaktır. Türk lirası rezerv para fonksiyonu kazanacaktır. Türk lirasının değer kazanması için gerekli adımları atıyoruz. Bizim acelemiz yok. Piyasayı da bir şekilde istediğimiz yöne doğru götürerek de biz bu adımlarımızı atıyoruz. Kurla ilgili önümüzdeki dönemde beklentilerimiz olumsuz değil. Zamana bırakmak lazım zaman içinde Türkiye ekonomisinin endişe duyulacak hiçbir şeyi yoktur” dedi.
2017 TÜRKİYE İÇİN ŞAHLANMA YILI OLACAK
2017 yılının Türkiye için şahlanma yılı olacağını ifade eden Zeybekci, “2017 yılı, 2016’daki almış olduğumuz tüm önlemler tüm destek ve teşvikler, kredi ve finans imkanları, tüm bu paketlerin tamamı, tüm reformların kullanıldığı ve etkisinin görülmeye başladığı bir yıl olacak. Türk ekonomisi 2017 yılında dünyadaki diğer ekonomilerden ayrışacak ve ekonomik anlamda bir şahlanma yılı olacak. 2017 yılı özel sektör yatırımlarında da bir coşma yılı olacak” diye konuştu.