BAKA, KOSGEB, İŞKUR İşadamlarını Bekliyor.
Devlet, BAKA-KOSGEB-İŞKUR eliyle, iş hayatına el uzatıyor.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, “Devlet, BAKA-KOSGEB-İŞKUR eliyle, yatırımcı ve işini geliştirmek isteyen işletmecilerimize el uzatıyor. Uzatılan eli görelim; işletmemiz ve Burdur için değerlendirelim” dedi.
Keyik: BAKA-KOSGEB-İŞKUR gibi iş hayatına destek kuruluşlarımızın kendi çerçevelerinde yapmakta oldukları çalışmaları, biraz daha etkin hale getirmek için, üçünü bir arada iş adamlarımızla buluşturmak istedik. Bu sayede, bu kuruluşların desteklerinden daha fazla yararlanma sağlayabileceğimizi düşünüyoruz” diyerek yaptığı açış konuşmasının ardından, üç kuruluş yetkilileri, yardım programlarını anlattı. Küçük ve Orta ölçekli işletme sahiplerinin katıldığı toplantıda, BUTSO’nun iş hayatına yönelik yaptığı anketin ve Mobilyacıların modern bir pazarlama merkezi kurma isteklerinin değerlendirilmesi çalışmaları da yapıldı.
KOSGEB DESTEKLERİ
KOSGEB Müdürü Hamza Alper Doğru, 2012 yılında Burdur’da faaliyet gösteren kuruluşlarının, işletmelere vermekte oldukları destekleri, ayrıntılı şekilde açıkladı. Desteklerinin, 250 kişinin altında işçi çalıştıran, 40 milyon Tl’nin altında blanço ve net satış hasılatı olan ve adına KOBİ dediğimiz işletmelere yapıldığını belirten Doğru; “Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen sektörlere destek veriyoruz. Eğitime, tarıma, sağlığa ve bazı serbest meslek erbabına değil; imalat, hizmet sektörü, perakende ve toptan satış gibi iş yapanlara destek veriyoruz. Bu destekler finansman, laboratuar ve bilgilendirme destekleridir. Bu yılki desteklerimiz 1 milyar liraya çıktı. Destekler; değişik oranlarda geri ödemeli ve ödemesiz olarak iki türde yapılıyor.” dedi.
İŞKUR DESTEKLERİ
İŞKUR Müdür yardımcısı İsmail Taşçı, işletmelere, personel desteği yaptıklarını ve bu desteklerin hangi şart ve boyutlarda olduğunu açıkladı. Şu an “İşbaşı eğitim programı” adında bir programları olduğunu açıklayan Taşçı; “En az 2 sigortalı işçi çalıştıran her firmayla bu programı uygulayabiliyoruz. Bir stajyerlik veya çıraklık gibi düşünülen işçinin kendi hesabına günlük 50 TL olarak destek veriyoruz. Genel sağlık sigorta primi de İşkur tarafından ödeniyor” dedi.
BAKA DESTEKLERİ
Üç ilden oluşan Batı Akdeniz bölgesine, 2010’dan bu yana 5 tane mali destek programı uyguladıklarını, toplamda 40 milyon desteğin, 8.2 Milyon TL’sini Burdur’daki işletmelere verdiklerini anlatan, BAKA program yönetim birimi başkanı Bayram Altıntaş, küçük ölçekli işletmelere mali destek programı uygulamalarından bahsetti. Altıntaş, “Bu yıl ayrılan bütçe, toplam işletmelere 8 Milyon TL oldu. Bunun 3 Milyon TL’si Mikro işletmelerine, 5 Milyon TL’si de küçük ölçekli işletmeleri yapılacak. 2’şer milyon TL de çevre ve sosyal programımızın bütçesi ile birlikte toplam 12 Milyon TL’dir” dedi.
Sunumlardan sonra, mobilyacıların sorunları ele alında. Ardından, BUTSO Danışmanı Doç Dr Ertan Beceren, işletmeciliğin başarı şartlarını, örneklemelerle anlattı.