Skip to main content

SANAYİ SİCİL HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Sayın Üyemiz,

BURDUR VALİLİĞİ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından odamıza gönderilen; E-86098005-120.02.01-5305533 Sayı,  06/12/2023 Tarih ve "Sanayi Sicil Belgesi" Konulu yazısına istinaden:

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 2. maddesi gereği Sanayi işletmelerinin üretim faaliyetine başladıktan en geç 2 (iki) ay içerisinde elektronik ortamda (sanayisicil.sanayi.gov.tr) ilk kayıt başvurularını yapmaları gerekmektedir. Kanuni süresi içinde sanayi siciline kaydolmayan işletmelere aynı Kanunun 9. maddesi gereğince İdari Para Cezası uygulanmaktadır.

Sanayi Sicil kayıtlarının doğru ve zamanında tutulması, belge sahibi firmaların sağlanan desteklerden azami yararlanmaları ve yükümlülüklerini zamanında yerine getirerek İdari Para Cezalarına maruz kalmamaları noktasında destek sağlayacağı düşünüldüğünden yukarıda belirtilen hususlara sahip üyelerimizin konu hakkında bilgilendirilmesi önem arz etmektedir.

Sanayi Sicil Hakkında Bilgilendirme:

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa göre; Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makina, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler Sanayi İşletmesi ve buralarda yapılan işler Sanayi işleri sayılır.

  • Sanayi işletmelerinin üretim faaliyetine başladıktan en geç 2 (iki) ay içerisinde elektronik ortamda (sanayisicil.sanayi.gov.tr) ilk kayıt başvurularını yapmaları gerekmektedir (6948/2).
  • Kanuni süresi içinde sanayi siciline kaydolmayan işletmelere 5.252,00 TL İdari Para Cezası (2023 yılı ceza miktarı) uygulanacaktır (6948/9).

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliğine göre mikro işletme; yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

(Cumhurbaşkanı Kararının Tarihi : 24/5/2023 Sayısı : 7297)

(Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi : 25/5/2023 Sayısı : 32201)

*Mikro işletme statüsünde olmayan diğer işletmelerin ilk kayıt ve ilgili değişikliklerinde Kapasite Raporu almaları gerekmektedir. 

SANAYİ SİCİL BELGESİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

Sanayi işletmeleri için kanuni zorunluluk olan Sanayi Sicil Belgesi işletmelere aynı zamanda bazı teşvik, destek ve avantajlar sağlamaktadır;

  • İşletmelerce 05.2018 tarihinden itibaren üretim faaliyetinde kullanılmak üzere alınan yeni makine ve teçhizatlar Katma Değer Vergisinden (KDV) müstesna olacak, katma değer vergisine tabi olmayacaktır. İstisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcılar, Sanayi Sicil Belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla birlikte bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Başvuru üzerine alıcılar KDV yükümlülüğünün bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair “İstisna Belgesi” alarak, bu belgenin örneğini gümrük idarelerine veya yurtiçindeki satıcılara ibraz ederek işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. 24.12.2019 tarih ve 30998 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan 7201 sayılı Kamulaştırma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. maddesi gereği (revize 21.12.2022 tarih ve 6583 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı); Sanayi Sicil Belgesi olan firmalara uygulanan yeni makine ve teçhizat alımlarındaki KDV indirimi süresi 31.12.2024 tarihine kadar uzatılmıştır.
  • Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesine sahip olma şartıdır. İhraç kayıtlı mal teslimlerinde ihracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödenmez, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.
  • Yerli Malı Belgesine başvuru şartlarından biri de Sanayi Sicil Belgesine sahip olmaktır. Belgenin alınabilmesi için ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir. Bu kapsamda mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında da Sanayi Sicil Belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
  • 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu 33. maddesinde bahsi geçen Kambiyo Vergilerinde 17.06.2019 tarih ve 1149 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile düzenlemeye gidilerek Sanayi Sicil Belgesi olan firmalar muaf tutulmuştur.
  • Bankalar tarafından ihracat kredileri ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde Sanayi Sicil Belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb.
  • Sanayi Sicil Belgesi sahibi imalatçı firmalar elektrikte sanayi tarifesinden yararlanabilmektedir. İşletmeler, sanayi tarifesinden yararlanmak için ilgili dağıtım şirketine Sanayi Sicil Belgelerini ibraz etmelidir.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.