BUTSO 1. yöresel yemek yarışması'na ilgi büyüktü
BUTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu, 9 Mayıs 2014 tarihinde, "1. Yöresel Yemek Yarışması"nı gerçekleştirdi.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği, “1. Yöresel Yemek Yarışması” 9 Mayıs 2014 tarihinde yapıldı. Otel restoranında, 41 yarışmacının katılımı ile yapılan Yöresel Yemek Yarışması; çorbalar, et yemekleri ve kebaplar, pilavlar, hamur işi yemek ve börekler ve tatlılar olmak üzere beş kategoride yapıldı. Jüri üyeliklerini Doç. Dr. Şevkiye Kazan Nas (MAKÜ Öğretim Üyesi), Gülay Korur (İl Kadın Girişimciler Kurulu), Turgut Uyanık (Burdur Belediyesi), Birol Kaval (Aşçılar ve Kebapçılar Odası), Pınar Arslan (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü), M. Sinan Özcan (TUREM), Bayram Suna (Aşçı) yaptı.
Yarışmanın birinciliklerini: Çorbalarda Ülkü ÖZDEMİR, Un Çorbası ile Et yemeklerinde Gülcan ELDURAN, Testi Kebabı ile Pilavlarda Feriha SAYDAM, Erişte Pilavı ile Hamur işi ve Böreklerde Emine SOĞANLILI, Su Böreği ile Tatlılarda Ayfer AKSU, Kenevir-Haşhaş Helvası ile paylaştılar. Dereceye giren kadınlara ödülleri Belediye Başkan Vekili Binnur Çığrı, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fevzi Oktay tarafından verildi. Ayrıca, jüri üyeleri de birer hediye ile ödüllendirildi.
YEMEK KÜLTÜRÜ
“Geleneksel yemek kültürümüz unutulmasın” diyen Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, yapılan çalışmayı şöyle değerlendirdi: Ticaret ve Sanayi Odası olarak, hem geleneksel yemeklerimize ve hem de geleneksel kültürümüze büyük önem veriyoruz. BUTSO Kültür yayınları listemizde bu görülmektedir. Bugün de Oda’mızın Kadın Girişimciler İl Kurulu’nun yapmış olduğu bir çalışmayı ortaya koyuyoruz. İlkini düzenlediğimiz bu yarışma ile İlimizin Yöresel Yemek Kültürünün yaşatılmasını hedefledik. Şehrimizin marifetli kadınlarının büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz. Katılımcılara teşekkür ediyor, hepsi de çok başarılı olan değerli katılımcılarımızı ve dereceye girenleri ayrı, ayır tebrik ediyorum.
BUTSO 1. Yöresel Yemek Yarışması ödül töreninin açış konuşmasını yapan İl Kadın Girişimciler KuruluBaşkanı Gülay Korur şunları söyledi: “Kadın Girişimciler Kurulu olarak, unutulmaya yüz tutmuş ve günümüz fesfut ortamında hazırlanması ve yapılması zor gelen, ancak misafir ve il dışından gelen konuklarımıza özel olarak yaptığımız Burdur İli Yöresel tatlarını gelecek nesillere aktarmak, unutulmamasını sağlamak istedik. Kadınlarımızın mutfaklarında yer verebilecekleri ve aile sağlıkları için de faydalı olacağını düşündüğümüz yöresel yemeklerimizi bir yarışma şeklinde gündeme getirdik.
Yöremizde en çok yenen geleneksel yemekler; mercimek aşı ve çorbası, tarhana çorbası, etli ve zeytinyağlı kuru fasulye, yaprak sarması, nohut yahnisi, karnıgara börülce, etli patates gibi yemeklerdir. Bunların yanı sıra sofralarımızda en çok yoğurt, cacık, ayran gibi içecekler ve salatalar bulunmaktadır. Burdur sofralarının bir tekerleme ifadesi de şöyle; ‘Üç piliçcik, suyundan çorbacık, etinden çekmecik, yanında baklavacık, börekcik.”
ÖDÜLLER DERECELER
1. Yöresel Yemek Yarışmasında dereceye giren birincilere Mikrodalga fırın, ikincilere Mutfak robotu ve üçüncülere Ketıl ile dereceye giremeyen tüm katılımcılara teselli ödülleri verildi.
ÇORBALAR
1- Ülkü ÖZDEMİR Un Çorbası
2- Nimet DEMİRKIRAN Arabaşı
3- Zülfü DOĞAN Arabaşı
ET YEMEKLERİ VE KEBABLAR
1- Gülcan ELDURAN Testi Kebabı
2- Tekgül KUŞAN Testi Kebabı
3- Bahriye Can Testi Kebabı
PİLAVLAR
1- Feriha SAYDAM Erişte Pilavı
2- Kadriye KURT Erişte Pilavı
3- Hasibe BAHŞİŞOĞLU Erişte Pilavı
HAMUR İŞİ ve BÖREKLER
1- Emine SOĞANLILI Su Böreği
2- Aysal ÖZYILDIZ Gazel Böreği
3- Kadriye Karataş Su Böreği
TATLILAR
1- Ayfer AKSU Kenevir-Haşhaş Helvası
2- Feriha SAYDAM Kabak Helvası
3- Emine SOĞANLILI Ceviz Ezmesi
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği, “1. Yöresel Yemek Yarışması” 9 Mayıs 2014 tarihinde yapıldı. Otel restoranında, 41 yarışmacının katılımı ile yapılan Yöresel Yemek Yarışması; çorbalar, et yemekleri ve kebaplar, pilavlar, hamur işi yemek ve börekler ve tatlılar olmak üzere beş kategoride yapıldı. Jüri üyeliklerini Doç. Dr. Şevkiye Kazan Nas (MAKÜ Öğretim Üyesi), Gülay Korur (İl Kadın Girişimciler Kurulu), Turgut Uyanık (Burdur Belediyesi), Birol Kaval (Aşçılar ve Kebapçılar Odası), Pınar Arslan (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü), M. Sinan Özcan (TUREM), Bayram Suna (Aşçı) yaptı.
Yarışmanın birinciliklerini: Çorbalarda Ülkü ÖZDEMİR, Un Çorbası ile Et yemeklerinde Gülcan ELDURAN, Testi Kebabı ile Pilavlarda Feriha SAYDAM, Erişte Pilavı ile Hamur işi ve Böreklerde Emine SOĞANLILI, Su Böreği ile Tatlılarda Ayfer AKSU, Kenevir-Haşhaş Helvası ile paylaştılar. Dereceye giren kadınlara ödülleri Belediye Başkan Vekili Binnur Çığrı, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fevzi Oktay tarafından verildi. Ayrıca, jüri üyeleri de birer hediye ile ödüllendirildi.
YEMEK KÜLTÜRÜ
“Geleneksel yemek kültürümüz unutulmasın” diyen Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, yapılan çalışmayı şöyle değerlendirdi: Ticaret ve Sanayi Odası olarak, hem geleneksel yemeklerimize ve hem de geleneksel kültürümüze büyük önem veriyoruz. BUTSO Kültür yayınları listemizde bu görülmektedir. Bugün de Oda’mızın Kadın Girişimciler İl Kurulu’nun yapmış olduğu bir çalışmayı ortaya koyuyoruz. İlkini düzenlediğimiz bu yarışma ile İlimizin Yöresel Yemek Kültürünün yaşatılmasını hedefledik. Şehrimizin marifetli kadınlarının büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz. Katılımcılara teşekkür ediyor, hepsi de çok başarılı olan değerli katılımcılarımızı ve dereceye girenleri ayrı, ayır tebrik ediyorum.
BUTSO 1. Yöresel Yemek Yarışması ödül töreninin açış konuşmasını yapan İl Kadın Girişimciler KuruluBaşkanı Gülay Korur şunları söyledi: “Kadın Girişimciler Kurulu olarak, unutulmaya yüz tutmuş ve günümüz fesfut ortamında hazırlanması ve yapılması zor gelen, ancak misafir ve il dışından gelen konuklarımıza özel olarak yaptığımız Burdur İli Yöresel tatlarını gelecek nesillere aktarmak, unutulmamasını sağlamak istedik. Kadınlarımızın mutfaklarında yer verebilecekleri ve aile sağlıkları için de faydalı olacağını düşündüğümüz yöresel yemeklerimizi bir yarışma şeklinde gündeme getirdik.
Yöremizde en çok yenen geleneksel yemekler; mercimek aşı ve çorbası, tarhana çorbası, etli ve zeytinyağlı kuru fasulye, yaprak sarması, nohut yahnisi, karnıgara börülce, etli patates gibi yemeklerdir. Bunların yanı sıra sofralarımızda en çok yoğurt, cacık, ayran gibi içecekler ve salatalar bulunmaktadır. Burdur sofralarının bir tekerleme ifadesi de şöyle; ‘Üç piliçcik, suyundan çorbacık, etinden çekmecik, yanında baklavacık, börekcik.”
ÖDÜLLER DERECELER
1. Yöresel Yemek Yarışmasında dereceye giren birincilere Mikrodalga fırın, ikincilere Mutfak robotu ve üçüncülere Ketıl ile dereceye giremeyen tüm katılımcılara teselli ödülleri verildi.
ÇORBALAR
1- Ülkü ÖZDEMİR Un Çorbası
2- Nimet DEMİRKIRAN Arabaşı
3- Zülfü DOĞAN Arabaşı
ET YEMEKLERİ VE KEBABLAR
1- Gülcan ELDURAN Testi Kebabı
2- Tekgül KUŞAN Testi Kebabı
3- Bahriye Can Testi Kebabı
PİLAVLAR
1- Feriha SAYDAM Erişte Pilavı
2- Kadriye KURT Erişte Pilavı
3- Hasibe BAHŞİŞOĞLU Erişte Pilavı
HAMUR İŞİ ve BÖREKLER
1- Emine SOĞANLILI Su Böreği
2- Aysal ÖZYILDIZ Gazel Böreği
3- Kadriye Karataş Su Böreği
TATLILAR
1- Ayfer AKSU Kenevir-Haşhaş Helvası
2- Feriha SAYDAM Kabak Helvası
3- Emine SOĞANLILI Ceviz Ezmesi