Burdur'da süt sağım merkezleri yeniliklerle gelişiyor
İller Bankası'nın her yıl kârından köyler için ayırdığı ödeneklerden bir kısmı Burdur Valiliği tarafından toplu süt sağım merkezleri inşaatları için kullandırıldı. İller Bankası'ndan gelen 42'şer bin TL ile 7 köye toplu süt sağım merkezlerinin binaları inşa ediliyor. Vali Tapsız, faaliyete geçen süt sağım merkezlerinden Kemer ilçesine bağlı Elmacık Köyü'ndeki tesisi gezdi. Vali Yardımcısı İhsan Selim Baydaş, Kemer Kaymakamı Haydar Köktaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, Elmacık Köyü Muhtarı Mustafa Deniz, Tarım İl Müdürü Kadir Güven'in de hazır bulunduğu ziyarette Vali Tapsız'a sistemin özellikleri anlatıldı.
İğdeli'deki tesisten daha modern ve hızlı bir sistem olduğunu söyleyen Kırsal Kalkınma Yatırım Uzmanı Bayram Hasçağan, "Elmacık'taki sistem İğdeli'dekinden daha modern bir sistem. Hem daha fazla inek birden sağılabiliyor, hem de hayvanların sağımdan sonra dışarıya çıkması çok daha hızlı. Ayrıca her hayvandan çıkan sütler 3 litrelik kaplarda toplanıyor. Burada sağımın hemen başında bilgisayarlı sistemle sütte ve hayvanda bir rahatsızlık olup olmadığı tespit ediliyor. Bir sıkıntı tespit edilirse süt sağımı hemen durduruluyor ve 3 litrelik kaptaki süt de soğutma tankına gönderilmiyor. Böylece iyi sütle hastalıklı hayvanın sütü birbirine karışmıyor. Köyde süt üretimi 5 tonu geçtiği için destekleme il genelinde olduğu gibi 7 kuruş değil, 10 kuruş. Günlük üretim 6 tonu geçtiğinde ise desteklemenin 12 kuruşa çıkacağını düşünüyoruz. Sanayici kaliteli sütü teşvik etmek istiyor. Çünkü normal sütten üretilen yoğurtların raf ömrü 20 gün iken burada üretilen ve bakteri oranı yalnızca 4 bin olan sütten üretilen yoğurdun raf ömrü 70 güne çıkıyor" dedi.